Τόνος

0
3093

Οι τόνοι (Thunnus spp.) είναι αρκετά μεγάλα πελαγικά ψάρια και ανήκουν στην οικογένεια των σκομβριδών (Scombridae).

tonos

Έχουν σώμα υδροδυναμικό και συμπαγές και μπορούν να φτάσουν σε μεγάλες ταχύτητες, μέχρι 70 χιλιόμετρα την ώρα. Το κρέας του τόνου είναι κόκκινο, σε αντίθεση με άλλα ψάρια που έχουν λευκό κρέας. Αυτή η απόχρωση οφείλεται στη παρουσία μυοσφαιρίνης στους μύες του τόνου. Η μυοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που προσδένει οξυγόνο και οι τόνοι την έχουν σε υψηλή συγκέντρωση. Κάποια από τα μεγαλύτερα είδη τόνου έχουν χαρακτηριστικά θερμόαιμων οργανισμών, καθώς μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους σε μεγαλύτερη τιμή από το νερό που τους περιβάλλει και με αυτό το τρόπο μπορούν να ζήσουν σε ψυχρές θάλασσες.

Τα ψάρια αυτά αλιεύονται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, με αποτέλεσμα αρκετά είδη να βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης από την υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία. Ο κόκκινος τόνος (Thunnus thynnus), το μεγαλύτερο είδος τόνου, κινδυνεύει με εξαφάνιση. Ο κόκκινος τόνος θεωρείται εκλεκτός μεζές στην Ιαπωνία, όπου καταναλώνεται ωμός ως σούσι. Ένα ακόμα είδος που συναντάται στη Μεσόγειο, είναι ο «Τόνος ο μακρόπτερος» (Thunnus alalonga).

Ο ερυθρός τόνος (T. thynnus) αλιεύεται μόνο από επαγγελματίες αλιείς στην Ελλάδα που έχουν ειδική άδεια για αλιεία τόνου.

Προηγούμενο άρθροΣκουμπρί
Επόμενο άρθροΤσιπούρα