Σαργός

0
3250

Ο σαργός είναι ένα μεσαίου μεγέθους ψάρι με μέγιστο μήκος τα 45 εκατοστά και πιο σύνηθες τα 22 εκατοστά. Μπορεί να φτάσει έως και τα 2 κιλά. Το επιστημονικό του όνομα είναι Diplodus sargus και ανήκει στην οικογένεια των σπαριδών (Sparidae).

sargos

Ο σαργός απαντάται στον Ανατολικό Ατλαντικό ωκεανό, από τη Βόρεια Βρετάνη μέχρι τα Κανάρια Νησιά και τη Μαδέρα και φυσικά στη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα. Συναντάται σε βάθη 0 – 50 μέτρα.
Το χρώμα του είναι ασημόχρυσο και πιο σκούρο στη ράχη, ενώ έχει στα πλευρά του 9-12 γκρίζες κάθετες γραμμές που δεν τις ξεχωρίζουμε πάντοτε εύκολα, αλλά το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ένας μαύρος δακτύλιος στη βάση της ουράς και μια έντονη μαύρη απόχρωση στο τέλος του ουραίου πτερυγίου. Ο σαργός ζει σε όλους του τύπους βυθού αν και προτιμά περισσότερο τους βραχώδεις παρά τους αμμώδεις. Τρέφεται με σκουλήκια, οστρακόδερμα, μαλάκια, οστρακοειδή και περιστασιακά με άλγη. Είναι αρκετά δραστήριο και κινητικό ψάρι, ιδίως τις βραδινές και πρωινές ώρες, κατά τις οποίες βγαίνει πιο συχνά από την τρύπα του για να κυνηγήσει. Η αναπαραγωγική περίοδος του είδους ξεκινά το Δεκέμβριο και ολοκληρώνεται το Φεβρουάριο.
Η νομοθεσία ορίζει σαν το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλίευσης του είδους τα 23 εκατοστά.

Προηγούμενο άρθροΡοφός
Επόμενο άρθροΣαρδέλα