Δόλωμα : Ψωμί

0
867

Ένα από τα πιο απλοϊκά και αρχαία δολώματα ,είναι το ψωμί.
Είναι ένα δόλωμα με μεγάλη αποτελεσματικότητα σε αρκετά είδη αξιόλογων ψαριών που το προτιμούν με βουλιμία.
Ο πρώτος καθ’ αυτού <<εραστής του ψωμιού>> είναι ο κέφαλος και έρχεται η σάλπα το μελανούρι αλλά ακόμα και ο σαργός και πολλά ψάρια του γλυκού νερού.
Τα βασικά του πλεονεκτήματα είναι τα εξής:
α) Είναι ένα καθαρό δόλωμα, που δεν μας λερώνει χέρια και ρούχα
β) Είναι οικονομικό
γ) Απλοϊκό και εύκολο στην χρήση
Η απλοϊκότητα όμως, πολλές φόρες οδηγούν τούς λιγότερο έμπειρους ψαράδες να μην δώσουν σημασία σε κάποιες βασικές λεπτομέρειες ,που βέβαια ίσως και να μην γνωρίζουν.
Έτσι οδηγούνται σε αντίθετα αποτελέσματα ,έχοντας την λανθασμένη εντύπωση ότι μπορούμε να πάρουμε ένα κομμάτι ψωμί και το ψάρεμα μας θα είναι επιτυχημένο .
Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα όμως.
Οι πιο πολλοί , για να σας το κάνω ποιο συγκεκριμένο, παίρνουν ένα κομμάτι από τη φρατζόλα του σπιτιού και το δολώνουν περιμένοντας θεαματικά αποτελέσματα , αποτελέσματα όμως, που δυστυχώς δεν βλέπουν !
Τι άραγε φταίει;
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να κάνουμε μία ανάλυση του δολώματος ψωμί.
Όποιοι νομίζουν, ότι κάθε ψωμί έχει την ίδια αποτελεσματικότητα,κάνουν ένα μεγάλο λάθος.

Τα ψωμιά που είναι κατάλληλα για ψάρεμα είναι τα εξής:
1) To γαλλικό ψωμί ( μπαγκέτα ):
Είναι από τα κορυφαία μη εξειδικευμένα για ψάρεμα ψωμιά, που ο καθένας μας μπορεί να προμηθευτεί από οποιονδήποτε φούρνο η super market.
Επειδή αυτό το ψωμί ξεραίνεται πολύ εύκολα, για να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στο αγκίστρι, πρέπει να το μαλακώσουμε.
Το προτιμότερο είναι μια τέτοια προεργασία να την κάνουμε από το σπίτι πριν βγούμε για ψάρεμα, γιατί ο χρόνος που χρειάζεται για να μαλακώσει είναι αρκετός.
Το μαλακώνουμε λοιπόν μέσα σε ένα μεγάλο μπολ η κουβά με νερό ή γάλα και το αφήνουμε για μερικά λεπτά έτσι ώστε να μουλιάσει καλά.
Μετέπειτα το βγάζουμε από το υγρό (νερό η γάλα) και το στεγνώνουμε, πιέζοντας το με ένα πανί ώστε να χάσει όλα τα υγρά του.
Κόβουμε μετά το ψωμί σε κομματάκια και το στεγνώνουμε τυλίγοντας τα σε ένα στεγνό πανί και με αυτό τον τρόπο το ψωμί μας θα είναι έτοιμο να το δολώσουμε.
Αν θέλουμε να το παρασκευάσουμε ακόμα ποιο ελκυστικό για τα ψάρια, μπορούμε να το εμπλουτίσουμε προσθέτοντας διάφορα αρωματικά συστατικά ,τυρί, σαρδέλα, γαρίδα ,σκόρδο, βανίλια κλπ στο υγρό το οποίο το μουλιάζουμε.

2) Ψωμί του τοστ:
Το τοστ το οποίο βρέχουμε με νερό ή γάλα, όταν πέσει στη θάλασσα, φουσκώνει και αποκτά έναν εντυπωσιακό όγκο.
Βέβαια, δε πρόκειται για ένα ειδικό ψωμί για ψάρεμα, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις να κρατάει πολύ καλά στο αγκίστρι.
Ωστόσο, είναι εξαιρετικό για να φτιάχνουμε μαλακές ζύμες αρωματισμένες με τριμμένο τυρί.

3) Αποξηραμένο ψωμί:
Είναι ένα είδος ψωμιού (Pain Chaillou), το οποίο πωλείται συνήθως σε χάρτινο κουτί.
Είναι ένα πολύ πορώδες ψωμί και κατάλληλο για να δολώσουμε μεγάλα αγκίστρια.
Κόβουμε από το ψωμί αυτό, όσο θα μας χρειαστεί και το μουσκεύουμε και έτσι θα είναι έτοιμο, μετά από μερικά λεπτά.
Μπορούμε να θεωρήσουμε το ψωμί αυτό, υδρόφοβο, καθώς δεν απορροφά περισσότερο νερό, από ότι χρειάζεται για να μαλακώσει, δεν διαλύεται και δεν καταστρέφεται, ακόμη και μετά από πολύ ώρα στο νερό και μπορούμε να το αρωματίσουμε όπως θέλουμε.

4) Swimming bread:
Το προϊόν αυτό είναι προερχόμενο από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου και συγκεκριμένα από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, τη Maruku.
Πρόκειται για μικρά κομμάτια αφυδατωμένου ψωμιού, που μαλακώνουν σε λίγα δευτερόλεπτα.
Εκτός του ότι ετοιμάζεται πολύ γρήγορα, είναι πολύ μαλακό και στο νερό φαίνεται πολύ φυσικό.
Έχει εξαιρετικό κράτημα στο αγκίστρι και είναι συσκευασμένο σε εύχρηστα πακετάκια, που μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε κάθε φορά, μικρές ποσότητες προϊόντος.
Όπως και το γαλλικό ψωμί, μπορούμε να το αρωματίζουμε, βυθίζοντας το σε αρωματισμένο νερό, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

5) Μiracle Fu:
Είναι ένα προϊόν από άμυλο ρυζιού, της Maruku, το οποίο παρουσιάζεται σε κυλινδρική μορφή και κάθε συσκευασία έχει μέσα γύρω στα 40-50 τεμάχια, και το βρίσκουμε σε δύο μεγέθη (M & S).
Μπορεί να ετοιμαστεί σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Στο νερό φουσκώνει ελάχιστα, αλλά κρατάει εξαιρετικά.
Το μεγάλο του πλεονέκτημα ,είναι ότι είναι σε έτοιμα κομμάτια και κερδίζουμε έτσι πολύ χρόνο στο ψάρεμα.
Συνήθως, το δόλωμα μεγέθους S είναι κατάλληλο για αγκίστρι νούμερο 18, ενώ το Μ, για αγκίστρι νούμερο 16.
Αν θέλουμε βέβαια να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγαλύτερο αγκίστρι, από τα νούμερα που αναφέραμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα από ένα κυλινδράκι.
Αυτό, όπως και τα προηγούμενα, μπορούμε να το αρωματίσουμε, βυθίζοντας το σε αρωματισμένο υγρό.

6) Εξειδικευμένο ψωμί με αρώματα:
Είναι έτοιμο εξειδικευμένο ψωμί για ψάρεμα ,ώστε από την μια να παρέχει απαλότητα και από την άλλη να <<κρατεί>> καλά στο αγκίστρι.
Το ψωμί αυτό είναι αρωματικό και με διάφορες ελκυστικές ουσίες εμπλουτισμένο.
Έτοιμο προς χρήση.