Παράκτια – Ελαφριά Συρτή : MINNOW

0
3650

Είναι τα διάφορα τεχνητά ψαράκια , που δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα με διάφορα είδη ψαριών (μελανούρια, κοκκάλια, μανάλια, λαβράκια, ζαργάνες).

Υπάρχουν σε πολλά μεγέθη από 3 cm έως 7cm, για τα μικρά ψαράκια της παράκτιας συρτής ,αλλά μέχρι και 24cm και ακόμα μεγαλύτερα, για τα μεγάλα τονοειδή.
Στο άρθρο αυτό, θα ασχοληθούμε, με τα μικρά minnow ( 3-7 cm ) ,της παράκτιας – ελαφριάς συρτής.

Τον τελευταίο καιρό, η αγορά έχει προσφέρει πολλές καινοτομίες στον τομέα των τεχνητών ψαριών.
Από τα παλιά χρησιμοποιούμενα υλικά κυρίως ξύλο μπάλσα, έχουμε φτάσει στο πλαστικό ,στην εποξειδική ρητίνη, στις ίνες άνθρακα.
Ψαράκια που γίνονται κυρίως με λέιζερ και με ισχυρά ,εντυπωσιακά χρώματα. Με συνδυασμούς χρωμάτων ,με πολύ ιδιαίτερες αποχρώσεις ακόμα και ολογραφικές με καθρέφτες και με μεγάλες αναλαμπές.
Ψαράκια επίσης διαυγές , με φώσφορο η με UV , που εκτός από την προσέλκυση της λείας, κατακτούν και τον ψαρά.
Ακόμη και σε αυτά τα μικρά τεχνητά δολώματα, τα χρώματα που λειτουργούν είναι τα ίδια με αυτά των μεγαλύτερων.
Ιδανικό το μαύρο – άσπρο , το κίτρινο-άσπρο, το διαυγές, το φθορίζον κίτρινο, το πορτοκαλί, το ροζ, το μοβ, το ασημί, το μπλε –‘άσπρο, το κλασικό κόκκινο κεφάλι άσπρο σώμα, και το λευκό με ροζ λωρίδες.
Στην παράκτια ελαφριά συρτή ,συνειδητοποιούμε στην πραγματικότητα, ότι θα υπάρξουν πολλά χρώματα τα οποία <<συλλαμβάνουν>> ψάρια, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο, ανάλογα με τις συνθήκες της θάλασσας, του ουρανού και το είδος των ψαριών.
Αυτές οι καταστάσεις ωστόσο, μπορούν να αλλάξουν και θα είναι σώφρον, να προμηθευτούμε περισσότερα από ένα κομμάτι από αυτά τα τεχνητά, σε διαφορετικά χρώματα και σχήματα.
Εξοπλισμένα με μικροσκοπικές σαλαγκιές, αυτά τα μικροδολώματα, αν είναι καλής ποιότητας και δεν είναι φτηνές απομιμήσεις ,κολυμπούν πολύ καλά ακόμη και σε μεγάλες ταχύτητες.
Εκτός από το ότι είναι πολύ μαγευτικά, τα απίστευτα χρώματα τους ,η ποιότητα ενός minnow δεν πρέπει ποτέ να αγνοηθεί, καθώς σπάνια τα οικονομικά μοντέλα ,διατηρούν μια σωστή κίνηση στο νερό.
Τα τεχνητά μας, πρέπει να είναι ελεύθερα να κολυμπούν, έτσι λοιπόν, ακόμη και ένα μη κατάλληλο παράμαλλο η παραμάνα ,μπορεί πολύ συχνά να τους διαταράξει την πλεύση.
Το δέσιμο των minnow με το παράμαλλο, γίνεται αποκλειστικά με τον κόμπο της rapala ,ανάλογα την γλώσσα του τεχνητού (δύο κόμποι) και ποτέ με παραμάνα, όσο μικρή και αν είναι ,γιατί θα χαλάσει την πλεύση του τεχνητού (αυτό αφορά τα μικρά τεχνητά μέχρι 5cm)
Αν τα τεχνητά μας είναι άνω των 5 cm, μπορούμε βέβαια να τοποθετήσουμε στο τέλος του παράμαλλου, μια ποιο μικρή και αξιόπιστη παραμανίτσα, ώστε να μην αναγκαζόμαστε κάθε φορά που θέλουμε να αλλάξουμε τεχνητό να κόβουμε το παράμαλλο.
Επίσης όσο μικρότερο είναι ένα minnow, τόσο λεπτότερο παράμαλλο πρέπει να χρησιμοποιούμε, καθώς επηρεάζει και αυτό δραματικά την πλεύση αυτών των μικρών τεχνητών.
Στα minnow των 5cm, σας προτείνω παράμαλλο με διάμετρο από 0.18 έως 0,25 το ανώτερο και κυρίως για τους αρχάριους.

f s hero


Ως εκ τούτου, είναι καλό πριν αρχίσετε το ψάρεμα να κινήσετε το τεχνητό στο νερό για δύο ή τρία μέτρα και να ελέγξετε το ρυθμό, που πρέπει να είναι σταθερός αλλά ξέφρενος.
Η δομή των τεχνητών , ο σχεδιασμός τους , η κατανομή των βαρών τους και, κατά συνέπεια, πώς συμπεριφέρονται στην θάλασσα , τα χωρίζει στις παρακάτω τρεις (3) κατηγορίες:
α) Η πλεύση των τεχνητών μας, ανάλογα με την πλευστότητα τους, δηλαδή αν είναι επιπλέοντα, με ουδέτερη πλεύση ,η βυθιζόμενα, είναι ένα πολύ σημαντικός παράγοντας, τον οποίο πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ,ανάλογα με τον τόπο και τις συνθήκες της θάλασσας.
Είναι λογικό ,ότι αν τα ψάρια είναι σε πολύ ρηχά νερά ,πρέπει να επιλέξουμε ένα τεχνητό πλωτό τύπου (floating), αν όμως έχουμε ως στόχο το λαβράκι σε θαλάσσιες ρεματιές που σχηματίζονται από τις τρύπες των βράχων, ίσως θα είναι πιο κατάλληλο να επιλέξουμε ένα τεχνητό βυθιζόμενο για να ερευνήσουμε τα βαθύτερα σημεία του θαλάσσιου βυθού.

β) Η μορφή των τεχνητών μας, ακόμα και αν στις περισσότερες περιπτώσεις θυμίζει ένα ψάρι, επηρεάζει την επιλογή μας το προφίλ του .
Στην πραγματικότητα κάθε τεχνητό, μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο ευάλωτο του θαλάσσιου ρεύματος.
Αν μετά από μερικές δοκιμές συνειδητοποιούμε, ότι έχουμε ένα πολύ ισχυρό πλευρικό ρεύμα, θα πρέπει να προτιμήσουμε ένα πιο λεπτό προφίλ τεχνητού, προκειμένου να «κόψει» το θαλάσσιο ρεύμα ,για να κρατήσει την κατάλληλη πλεύση.
Η γνώμη μου βάση της εμπειρίας, μου έχει δείξει ότι τα minnow με στενόμακρο σχήμα σε γενικές γραμμές και ανεξαρτήτου ρεύματος, η κύματος ,είναι ποιο αποδοτικά από αυτά με κοντόχοντρο σώμα.

γ) Το τρίτο σημείο που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας κατά την επιλογή ενός minnow, είναι η παλέτα (γλώσσα) του.
Η λειτουργικότητά της είναι πολλαπλή και σχετίζεται με την κατανομή των εσωτερικών βαρών του τεχνητού (αν υπάρχει).
Η παλέτα καθορίζει κυρίως σε πιο βάθος θα κινείτε το τεχνητό μας και πως συμπεριφέρεται σε μια θαλασσοταραχή, ή πως λειτουργεί στα θαλάσσια ρεύματα.
Όλη η συζήτηση που έγινε μέχρι τώρα ,είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι ,σε σχέση με αυτό που πραγματικά έχει σημασία στην επιλογή ενός δολώματος κατάλληλο για να επιφέρει ένα επιτυχές ψάρεμα, στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά πράγματα, που πρέπει να παρατηρήσετε.
Αυτό σας το ανέφερα, διότι στην συρτή είναι απαραίτητο να παρατηρούνται τα πάντα γύρω μας, για να βρούμε το σωστό τεχνητό που ταιριάζει στην κατάλληλη στιγμή.
Είναι αλήθεια, ότι υπάρχουν πολύ ελκυστικά τεχνητά στην αγορά και όλο διευρύνεται η ποικιλία τους.
Επίσης είναι αλήθεια, ότι το δόλωμα που συλλαμβάνει περισσότερα ψάρια, είναι αυτό που είναι περισσότερο χρόνο στο νερό:
Αυτό που πιστεύετε περισσότερο.
Και επειδή πιστεύουμε σε αυτό, το χρησιμοποιούμε περισσότερο και επομένως ψαρεύουμε περισσότερο.
Θα φαινόταν μια περιστρεφόμενη συλλογιστική, αλλά, αναλύοντας την καλά, αυτή είναι η αλήθεια!
Πάμε λίγο στις προσωπικές μου επιλογές ,που βρίσκονται μια 15ετία πίσω, όμως νομίζω ότι ως μοντέλα ,ίσως παραμένουν ακόμα κορυφαία:
Κορυφαίο τότε είχα το Yo-zuri Pin’s Minnow (F) F196 5cm η 7 cm με κωδικό χρώματος Μ14 (μοβ πλάτη) <<αθερίνα>>, όμως έχουν βγει και υπέροχοι νέοι χρωματισμοί, τους οποίους δεν έχω δοκιμάσει και μπορεί να είναι και πιο αποτελεσματικοί.
Με το μικρό αυτό τεχνητό είχα πιάσει τα μεγαλύτερα μου μελανούρια (μερίδας) και επίσης τονάκια, παλαμίδια και λαβράκια.

88073713 131329321752190 3409727978848911360 o


Επίσης τα κλασικά Rapala Flοtting , τα Rapala max rap ,τα Yo-zuri Aile Magnet και επίσης τα cristal minnow για μεγαλύτερα αφρόψαρα.
Επίσης ένα άλλο πολύ καλό υβριδικό μπορούμε να πούμε τεχνητό, αποκλειστικά όμως για μελανούρια, είναι η REBEL ”ΚΑΜΠΙΑ” με τρομερές επιτυχίες.

Προηγούμενο άρθροΚολιοί πλακί στο φούρνο
Επόμενο άρθροΔόλωμα : Ψωμί