Πρόκειται ίσως για το μικρότερο δόλωμα, το μήκος του οποίου είναι γύρω στο ένα εκατοστό και εισάγεται από την Ιταλία. Τα bigattini είναι προνύμφες μύγας, οι οποίες παράγονται από τις ιταλικές βιοτεχνίες.
To bigattini είναι ένα σκουλήκι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες και παραμένει ζωντανό στο αγκίστρι μας για αρκετή ώρα.
Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε για μεγάλο διάστημα ζωντανό, θα πρέπει να το βάλουμε μέσα σε ψυγείο, ή σε μικρό φορητό, είτε από φελιζόλ, είτε από πλαστικό, με δυο μπουκαλάκια παγωμένο νερό που φροντίζουν για την σωστή θερμοκρασία ώστε να διατηρηθεί ζωντανό.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως μαλάγρα, όταν βέβαια ψαρέψουμε στην συνέχεια με αυτό.
To bigattini δολώνεται σε μικρό αγκίστρι με λεπτό στέλεχος νούμερο 10-16. Στη δόλωση η διαφορά με τα άλλα σκουλήκια είναι ότι δεν χρειάζεται να το περνάμε το αγκίστρι κατά μήκος, αλλά από το πίσω κολοβό μέρος του και όχι μόνο του. Περνάμε ένα δύο τρία η και περισσότερα σκουλήκια, ώστε το αγκίστρι να γίνεται αρκετά ελκυστικό.
Μπορούμε επίσης να κάνουμε συνδυασμό του bigattino και με άλλα δολώματα.
Μπορούμε ακόμη να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη μυρωδιά του δολώματος με διάφορα σπρέι κι έτσι να ψαρεύει ακόμα καλύτερα.
Το βάθος που συνήθως θα το χρησιμοποιήσουμε είναι μέχρι τα δεκαπέντε μέτρα με ψιλά εργαλεία και μικρό μολύβι, ώστε να κατεβαίνει στο βυθό όσο πιο φυσιολογικά γίνεται.
Αν το χρησιμοποιήσουμε για μαλάγρα μπορούμε στο μέρος που θα ψαρέψουμε να πετάμε κατά διαστήματα σκουληκάκια η να το χρησιμοποιήσουμε με διάφορα άλευρα και άλλα συστατικά όπου μέσα θα βάλουμε και κάποια ποσότητα bigattini.
Όλα σχεδόν τα ψάρια μπορούν να πιαστούν με αυτό το δόλωμα, φτάνει να ξέρουν πώς να τα ψαρέψουν.