Χειλού

0
5547

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά είδη ψαριών με το όνομα «χειλού», ωστόσο το είδος Symphodus tinca, ίσως, να είναι αυτό που συναντάται περισσότερο συχνά στα νερά μας. Είναι ένα μικρό σχετικά ψάρι με μέγιστο μήκος τα 44 εκατοστά και πιο σύνηθες τα 25 εκατοστά. Ανήκει στην οικογένεια των λαμπριδών (Labridae).

Symphodus tinca hellasfishing heilou

Το είδος Symphodus tinca απαντάται στον Ανατολικό Ατλαντικό ωκεανό, από την Ισπανία έως το Μαρόκο, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου. Συναντάται σε βάθη 1 – 50 μέτρα.
Το χρώμα της ποικίλει ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο διαβιεί αλλά και την περίοδο αναπαραγωγής και το φύλλο. Έτσι, μπορεί να παρουσιάζει καφέ αποχρώσεις ή και κάπως χρυσοκίτρινο χρωματισμό με δύο εμφανείς, συνήθως, γραμμές κατά μήκος του σώματος. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτά τα ψάρια παρουσιάζουν και φυλετικό διμορφισμό, δηλαδή διαφορά στα χρώματα μεταξύ αρσενικού-θηλυκού. Τα αρσενικά έχουν πιο έντονα χρώματα ενώ τα θηλυκά λιγότερο έντονα με αποχρώσεις του καφέ και του κίτρινου. Η χειλού είναι βενθικό, κατά βάση, είδος και τρέφεται με εχινόδερμα (αχινούς, οφίουρους), δίθυρα, γαρίδες και καβούρια. Η αναπαραγωγή του είδους πραγματοποιείται μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου. Κατά την περίοδο αυτή τα αρσενικά άτομα του είδους αποκτούν πιο έντονο χρώμα.

Προηγούμενο άρθροΧάνος
Επόμενο άρθροΧριστόψαρο