Συναγρίδα

0
2496

Η συναγρίδα είναι ένα ψάρι που μπορεί να φτάσει σε αρκετά μεγάλο μέγεθος με μέγιστο μήκος τα 100 εκατοστά και πιο σύνηθες τα 50 εκατοστά. Μπορεί να φτάσει έως και τα 14,5 κιλά. Το επιστημονικό της όνομα είναι Dentex dentex και ανήκει στην οικογένεια των σπαριδών (Sparidae).

sinagrida

Η συναγρίδα απαντάται στον Ανατολικό Ατλαντικό ωκεανό, από τα Βρετανικά νησιά έως τη Μαυριτανία και σε όλη τη Μεσόγειο θάλασσα. Συναντάται σε βάθη 0 – 200 μέτρα, συνήθως 15 – 50 μέτρα.

Το χρώμα της είναι γαλάζιο – ασημί, αλλά μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με την ηλικία και το περιβάλλον στο οποίο διαβιεί. Όσο το ψάρι είναι ζωντανό, διακρίνονται ορισμένες έντονες βούλες στη ράχη. Έχει σώμα οβάλ, το οποίο είναι επίπεδο στα πλάγια και έχει μεγάλο κεφάλι. Το στόμα της έχει πολύ ισχυρούς κυνόδοντες και στις δύο σιαγόνες. Η συναγρίδα ζει σε καθαρά νερά, σε πετρώδεις ή αμμώδεις βυθούς. Τρέφεται κυρίως με ψάρια μικρότερου μεγέθους (γόπες, μαρίδες, σαυρίδια), αλλά και με μαλάκια. Η αναπαραγωγική περίοδος του είδους λαμβάνει χώρα από το Μάρτιο έως το Μάιο.

Προηγούμενο άρθροΣτήρα
Επόμενο άρθροΣφυρίδα