Στήρα

0
6180

Η στήρα είναι ένα ευμέγεθες ψάρι με μέγιστο μήκος τα 140 εκατοστά, και πιο σύνηθες τα 50 εκατοστά. Μπορεί να φτάσει έως και 10 κιλά. Το επιστημονικό της όνομα είναι Epinephelus costae και ανήκει στην οικογένεια των σερανιδών (Serranidae). Συγγενεύει με το ροφό, τη σφυρίδα και άλλα ροφοειδή.

Epinephelus costae stira hellasfishingΗ στήρα απαντάται στον Ανατολικό Ατλαντικό ωκεανό και στη Μεσόγειο θάλασσα. Συναντάται σε βάθη 1 – 200 μέτρα, συνήθως 4 – 160 μέτρα.
Το χρώμα της είναι καστανό σε σκούρα απόχρωση (περίπου μαύρη) στη ράχη. Τα νεότερα άτομα φέρουν 5-6 λευκές παράλληλες λωρίδες κατά μήκος του σώματος του ψαριού, οι οποίες κατά την ενηλικίωση γίνονται λιγότερο εμφανείς. Επίσης τα ενήλικα έχουν και χρυσή κηλίδα πίσω και πάνω από το βραγχιακό κάλυμμα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Το σώμα της στήρας είναι πιο μικρό από αυτό του ροφού. Σε αντίθεση με το ροφό, δεν έχει κυνόδοντες και το κάτω σαγόνι της εξέχει αρκετά. Είναι βενθικό είδος και τρέφεται με ψάρια, καρκινοειδή και μαλάκια. Είναι ερμαφρόδιτο πρωτόγυνο είδος. Ωριμάζει σεξουαλικά ως θηλυκό άτομο, όταν το μήκος του φθάσει τα 40 περίπου εκατοστά, και μεταβάλλεται σε αρσενικό, όταν φθάσει τα 60 περίπου εκατοστά. Η αναπαραγωγή της λαμβάνει χώρα κατά το καλοκαίρι.
Η νομοθεσία ορίζει σαν το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλίευσης του είδους τα 45 εκατοστά.

Προηγούμενο άρθροΣπάρος
Επόμενο άρθροΣυναγρίδα