Σκορπιός

0
3544

Οι σκορπίνες ή σκορπιοί ή σκόρπαινες (Scorpaena spp.) είναι ευμεγέθη ψάρια (στην πλειοψηφία τους) των θερμών και εύκρατων θαλασσών. Ανήκουν στην οικογένεια των σκορπαινιδών (Scorpaenidae).

skorpios psari 1

Φέρουν σώμα πεπιεσμένο με ογκώδη κεφαλή και με αρκετά ανεπτυγμένα πτερύγια ενώ το σώμα του από την κοιλιά και κάτω είναι λεπτό. Κύρια χαρακτηριστικά τους είναι το κόκκινο ως επί το πλείστον χρώμα και ο μεγάλος αριθμός ακάνθων που φέρουν στο κεφάλι και τη ράχη, των οποίων τα νύγματα είναι οδυνηρά αλλά και λίγο επικίνδυνα περιέχοντας δηλητήριο.

Οι σκορπίνες είναι ψάρια αδηφάγα και τρέφονται με άλλα μικρότερα ψάρια. Το κρέας τους είναι κάτασπρο και από τα πιο κατάλληλα στη παρασκευή εξαίρετου ζωμού. Για το λόγο αυτό, στα εστιατόρια σερβίρονται ως σούπα.

Γνωστότερα είδη στις ελληνικές θάλασσες είναι το Scorpaena scrofa και το Sorpaena porcus.

Ο σκορπιός αλιεύεται με δίχτυα και με όλα τα είδη αγκιστριών. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αφαίρεση του αγκιστριού, ασφαλέστερο πιάσιμο είναι από το κάτω χείλος του.

Αρκετή ώρα από την αλίευσή του διατηρείται ζωντανός και σε κάθε πλησίασμα μπορεί να φουσκώσει και να αναπηδήσει με κίνδυνο να τραυματίσει όποιον προσπαθήσει να το ακουμπήσει.
Ο πόνος από το δηλητήριο του σκορπιού μπορεί να επουλωθεί αρχικά με ζεστό νερό και κατόπιν με εξέταση από κάποιο γιατρό.

Προηγούμενο άρθροΣκαρμός
Επόμενο άρθροΣμέρνα