Σάλπα

0
4510

Η σάλπα ή σάρπα είναι ένα μεσαίου μεγέθους ψάρι με μέγιστο μήκος τα 51 εκατοστά και πιο σύνηθες τα 30 εκατοστά. Το επιστημονικό της όνομα είναι Sarpa salpa και ανήκει στην οικογένεια των σπαριδών (Sparidae).

salpa psari

Η σάλπα απαντάται στον Ανατολικό Ατλαντικό ωκεανό, από το Βισκαϊκό κόλπο έως τη Σιέρα Λεόνε, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου, της Μαδέρα, των Κανάριων Νήσων και του Πράσινου Ακρωτηρίου. Συναντάται σε βάθη 5 – 70 μέτρα.
Το χρώμα της είναι πρασινοκίτρινο στη ράχη και ασημί στην κοιλιά. Η σάλπα αναγνωρίζεται πολύ εύκολα από τις πολλές χρυσές λωρίδες που φέρει κατά μήκος σώματός της. Η σάρπα είναι κοινωνικό ψάρι και σχηματίζει πολυπληθή κοπάδια με άτομα του ίδιου είδους, που έχουν παρόμοιο μέγεθος. Είναι ψάρι που τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με φυτικούς οργανισμούς, αλλά σε νεαρή ηλικία είναι σαρκοφάγο και δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα οστρακόδερμα. Η αναπαραγωγή του είδους λαμβάνει χώρα σε δύο περιόδους. Η πρώτη ξεκινά τον Απρίλιο και ολοκληρώνεται το Μάιο, ενώ η δεύτερη ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου και διαρκεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.
Η σάλπα ψαρεύεται εύκολα με καλαμίδι και αγκίστρι δολωμένο με ζυμάρι, και το κρέας της τρώγεται από τον άνθρωπο, αν και δεν θεωρείται τόσο νόστιμο, αλλά χρησιμεύει και ως ζωντανό δόλωμα. Πιάνεται επίσης με δίχτυα και με κιούρτους. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η βρώση ψαριών που έχουν καταναλώσει φύκια του γένους Caulerpa, πιθανόν να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση και στομαχικές διαταραχές στον άνθρωπο.

Προηγούμενο άρθροΣαλάχι
Επόμενο άρθροΣκαθάρι