Πέρκα

0
6432

Η πέρκα είναι ένα μικρό ψάρι με μέγιστο μήκος τα 36 εκατοστά και πιο σύνηθες τα 25 εκατοστά. Το επιστημονικό της όνομα είναι Serranus scriba και ανήκει στην οικογένεια των σερανιδών (Serranidae). Συγγενεύει με το χάνο.

perka psari

Η πέρκα απαντάται στον Ανατολικό Ατλαντικό ωκεανό, από το Βισκαϊκό κόλπο έως τη Μαυριτανία, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας, των Κανάριων Νήσων και τις Αζόρες. Συναντάται σε βάθη 5 – 150 μέτρα συνήθως έως 30 μέτρα.
Το χρώμα της είναι πολύ ανοιχτό ροδί, με πέντε καφετιές διχαλωτές ταινίες στα πλευρά. Τα ενήλικα έχουν στην κοιλιά μια μενεξεδιά απόχρωση. Είναι βενθικό είδος και τρέφεται με μικρά ψάρια, οστρακόδερμα και μαλάκια. Η πέρκα είναι σύγχρονο ερμαφρόδιτο είδος, δηλαδή έχει ταυτόχρονα γεννητικά όργανα και των δύο φύλλων αλλά χρησιμοποιεί ένα από τα δύο για αναπαραγωγή. Η αναπαραγωγή λαμβάνει χώρα από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο.
Ψαρεύονται με καθετή, από στεριάς κι από βάρκα. Συχνά βρίσκονται ακίνητες στον βυθό μέσα σε φυκιάδες ή βράχους. Το κρέας τους είναι αρκετά νόστιμο.

Προηγούμενο άρθροΞιφίας
Επόμενο άρθροΠαλαμίδα