Ξιφίας

0
9698

Ο ξιφίας είναι ένα μεγάλο πελαγικό ψάρι και ένας ανώτατος θηρευτής με μέγιστο μήκος τα 4,5 μέτρα και πιο σύνηθες τα 3 μέτρα. Μπορεί να φτάσει σε βάρος τα 650 κιλά. Το επιστημονικό του όνομα είναι Xiphias gladius και ανήκει στην οικογένεια των ξιφιδών (Xiphiidae).

ksifias

Ο ξιφίας απαντάται σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ατλαντικός, Ινδικός και Ειρηνικός ωκεανός, Μεσόγειος και Μαύρη θάλασσα, σε τροπικά, εύκρατα και μερικές φορές και κρύα νερά. Συναντάται σε βάθη 0 – 2878 μέτρα, συνήθως έως 550 μέτρα. Είναι ευκαιριακός θηρευτής που ψάχνει για τροφή από την επιφάνεια μέχρι το βυθό. Τρέφεται με ψάρια και καλαμάρια, τα οποία πρώτα σκοτώνει με τη βοήθεια του ρύγχους του. Η αναπαραγωγή του ξιφία λαμβάνει χώρα από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο, με αποκορύφωμα την περίοδο από τα τέλη Ιουνίου μέχρι και τον Αύγουστο.
Η αλιεία του ξιφία γίνεται αποκλειστικά και μόνο από επαγγελματίες αλιείς που έχουν ειδική άδεια για την αλιεία του είδους. Απαγορεύεται η αλιεία ατόμων ξιφία με μεσουραίο μήκος κάτω γνάθου μικρότερο των 100 εκατοστών ή ζώντος βάρους μικρότερου των 11,4 κιλών, ή βάρους ατόμων εκσπλαγχνισμένων και χωρίς βράγχια μικρότερου των 10,2 κιλών.

Προηγούμενο άρθροΜυλοκόπι
Επόμενο άρθροΠέρκα