Μουγγρί

0
3140

Το μουγγρί είναι ένα μεγάλο ψάρι οφιοειδούς σχηματισμού με μέγιστο μήκος τα 300 εκατοστά και πιο σύνηθες τα 100 – 150 εκατοστά. Μπορεί να φτάσει έως και τα 110 κιλά. Το επιστημονικό του όνομα είναι Conger conger και ανήκει στην οικογένεια των εγχελεΐδών (Congridae).

mougkri psari

Το μουγγρί απαντάται στον Ανατολικό Ατλαντικό ωκεανό, από τη Νορβηγία και την Ισλανδία έως τη Σενεγάλη και φυσικά εντοπίζεται και στη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα. Συναντάται σε βάθη 0 – 1171 μέτρα.
Το χρώμα του είναι συνήθως γκρίζο, αλλά μπορεί να είναι και σχεδόν μαύρο (παλαιότερα θεωρούσαν ότι υπάρχουν δύο ποικιλίες: η λευκή και η μελανή), ενώ η κοιλιά του είναι άσπρη. Επιπλέον, μία σειρά από μικρές άσπρες κηλίδες υπάρχει σε κάθε πλευρά. Η κεφαλή είναι σχεδόν κωνική και ελαφρώς πεπλατυσμένη. Το ρύγχος είναι στρογγυλευμένο και εξέχει, με πλευρικά ρουθούνια. Τα κωνικά δόντια είναι διατεταγμένα σε σειρές στις σιαγόνες. Το μουγγρί είναι βενθικό είδος και τρέφεται με ψάρια, καρκινοειδή και κεφαλόποδα. Η αναπαραγωγή του λαμβάνει χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Προηγούμενο άρθροΜαρίδα
Επόμενο άρθροΜελανούρι