Μελανούρι

0
1652

Το μελανούρι είναι ένα μέτριου μεγέθους ψάρι με μέγιστο μήκος τα 36,6 εκατοστά και πιο σύνηθες τα 20 εκατοστά. Μπορεί να φτάσει σε μέγεθος τα 525 γρ. Το επιστημονικό του όνομα είναι Oblada melanura και ανήκει στην οικογένεια των σπαριδών (Sparidae).

melanouri

Το μελανούρι απαντάται στον Ανατολικό Ατλαντικό ωκεανό, από το Στενό του Γιβραλτάρ έως την Αγκόλα. Βρίσκεται άφθονο στη Μεσόγειο θάλασσα. Συναντάται σε βάθη έως 30 μέτρα.
Το χρώμα του στη ράχη είναι ασημοκάστανο ή ασημογάλαζο, στα πλευρά είναι ασημί και στην κοιλιά έχει δέκα περίπου πολύ ψιλές μακρουλές γκριζόμαυρες γραμμές. Όταν ερεθίζεται το χρώμα του σκουραίνει προς το καφέ και το βαθύ μενεξεδί. Στη ρίζα της ουράς έχει μια πλατιά μαύρη κηλίδα, σχεδόν κλειστή σαν δαχτυλίδι ανάμεσα σε δυο άσπρες πιο στενές. Τα συναντάμε σε ρηχά και βαθιά νερά, σε μικρά κοπάδια στο βυθό, σε αμμούδες και φυκιάδες και κοντά σε βράχους της ακτής. Το μελανούρι είναι παμφάγο ψάρι και τρέφεται, κυρίως, με μικρά ασπόνδυλα και φυτά. Η αναπαραγωγική περίοδος του είδους ξεκινά τον Απρίλιο και ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο.
Το μελανούρι πιάνεται συνήθως με παραγάδια , δίχτυα και αρμίδι με φελά καθώς και με συρτή δολωμένη με απλό πούπουλο που σκεπάζει το αγκίστρι.

Προηγούμενο άρθροΜουγγρί
Επόμενο άρθροΜουρμούρα