Μαρίδα

0
1953

Η μαρίδα είναι ένα μικρό ψάρι με μέγιστο μήκος τα 20 εκατοστά και πιο σύνηθες τα 14 εκατοστά. Το επιστημονικό του όνομα Spicara smaris και ανήκει στην οικογένεια των σπαριδών (Sparidae).

marida

Η μαρίδα απαντάται στον Ανατολικό Ατλαντικό ωκεανό, από την Πορτογαλία έως το Μαρόκο, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας καθώς και των Κανάριων Νήσων. Συναντάται σε βάθη 15 – 328 μέτρα.
Το χρώμα της είναι καστανό στην ράχη, σταχτί στα πλευρά και πιο ανοικτό στην κοιλιά. Το αρσενικό ψάρι του είδους, διαφέρει μορφολογικά από το θηλυκό, αφού γίνεται πιο μεγάλο και αποκτά ζωηρούς χρωματισμούς. Η ράχη των αρσενικών γίνεται καστανοκίτρινη και παρουσιάζονται 3 με 4 γαλάζιες ταινίες, η μία καταλήγει στο μέτωπο και σχηματίζει ένα γαλαζοπράσινο πέταλο. Κάθε άτομο έχει μία βούλα στο πλευρό του. Η μαρίδα είναι πολύ κοινωνικό ψάρι και σχηματίζει πολυπληθή κοπάδια από άτομα του ίδιου είδους, καθώς και με το συγγενικό του είδος τσέρουλα. Ζει σε περιοχές με πλούσια βλάστηση και σε αμμολασπώδεις βυθούς. Είναι ημιπελαγικό είδος και τρέφεται με πλαγκτονικούς οργανισμούς και μικρά ασπόνδυλα. Η αναπαραγωγή του είδους λαμβάνει χώρα κατά τα μέσα Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται περί τα τέλη Απριλίου.Spicara smaris marida male hellasfishing

Προηγούμενο άρθροΜαγιάτικο
Επόμενο άρθροΜουγγρί