Μαγιάτικο

0
6398

Το μαγιάτικο είναι ένα μεγάλο ψάρι με μέγιστο μήκος τα 190 εκατοστά και πιο σύνηθες τα 100 εκατοστά. Μπορεί να φτάσει έως και 80,6 κιλά. Το επιστημονικό του όνομα είναι Seriola dumerili και ανήκει στην οικογένεια των καραγκιδών (Carangidae).

magiatiko

Το μαγιάτικο απαντάται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Ατλαντικός, Ειρηνικός, Ινδικός ωκεανός και φυσικά Μεσόγειος και Μαύρη θάλασσα. Συναντάται σε βάθη 1 – 360 μέτρα, συνήθως 18 – 72 μέτρα.
Το χρώμα των ενηλίκων ατόμων στην ραχιαία περιοχή έχει συνήθως χρώμα μπλε-γκρι ή λαδί ενώ στις πλευρές και στην περιοχή της κοιλιάς ο χρωματισμός ανοίγει και εμφανίζεται ένα ασημί- άσπρο χρώμα. Στη μέση ακριβώς του σώματος υπάρχει μια αχνή λωρίδα η οποία μπορεί να έχει χρώμα κίτρινο ή καφέ-ροζ. Οι μεμβράνες ανάμεσα στις ακτίνες των πτερυγίων είναι επίσης χρωματισμένες σε σκούρες αποχρώσεις. Τα ανήλικα άτομα παρουσιάζουν πέντε σκούρες ραβδώσεις στο σώμα και μια έκτη στο τέλος του ουραίου μίσχο και πιο έντονο κίτρινο χρωματισμό στα πτερύγια. Επίσης έχουν μια αχνή σκουρόχρωμη γραμμή που σχηματίζεται διαγώνια του κρανίου και περνά από το μάτι του ψαριού. Είναι βενθοπελαγικό είδος και τρέφεται με μικρά ψάρια όπως οι γαύροι, η σαρδέλα, οι γόπες, αλλά και με μαλάκια.
Στην περίοδο του Μαΐου που η θάλασσα της Μεσογείου αρχίζει να θερμαίνεται τα μαγιάτικα πλησιάζουν στις ακτές για να κυνηγήσουν μεγάλες μάζες μικρών ψαριών αλλά και να αναπαραχθούν. Η περίοδος αυτή ξεκινά από το Μάιο και κλείνει τον κύκλο της τον Σεπτέμβριο. Η πιο έντονη στιγμή της αναπαραγωγής είναι τον Ιούλιο, λόγω της μεγάλης διάρκειας της μέρας, η οποία είναι καθοριστική για την αναπαραγωγή των μαγιάτικων.
Το μαγιάτικο είναι ένα ψάρι με μεγάλη οικονομική σημασία και ενδιαφέρον σε πολλούς τομείς. Η αλιεία του επιφέρει πολλά κέρδη (και στον ελλαδικό χώρο όπου ψαρεύεται με δίχτυα). Ενδιαφέρον έχουν οι προσπάθειες αναπαραγωγής του σε ιχθυοκαλλιέργειες όπου με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς εξελίσσονται (επιτυχείς προσπάθειες έχουν γίνει στο χώρο της Κύπρου). Το Μαγιάτικο είναι ένα μεγάλο ψάρι που λατρεύουν οι ερασιτέχνες ψαράδες και υποβρυχίου ψαρέματος και ψαρέματος από βάρκα.

Προηγούμενο άρθροΛούτσος
Επόμενο άρθροΜαρίδα