Λούτσος

0
5593

Ο λούτσος είναι ένα ευμέγεθες ψάρι με μέγιστο μήκος τα 165 εκατοστά και πιο σύνηθες τα 60 εκατοστά. Μπορεί να φτάσει έως και τα 3,6 κιλά. Το επιστημονικό του όνομα είναι Sphyraena sphyraena και ανήκει στην οικογένεια των σφυραινιδών (Sphyraenidae).

loutsos

Στην Ελλάδα μπορούν να βρεθούν και τα είδη S. viridensis, S. chrysotaenia (ξενικό είδος) και S. flavicauda (ξενικό είδος)
Ο λούτσος απαντάται στον Ανατολικό Ατλαντικό ωκεανό, από το Βισκαϊκό κόλπο έως την Αγκόλα, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας, των Κανάριων Νήσων και τις Αζόρες. Θα τον βρούμε επίσης στον Δυτικό Ατλαντικό ωκεανό, στις Βερμούδες και τη Βραζιλία. Συναντάται σε βάθη 0 – 100 μέτρα, συνήθως έως 50 μέτρα.
Το χρώμα του είναι γκρίζο στη ράχη με κάθετες μαύρες γραμμές και άσπρο-ασημί στην κοιλιά. Ο λούτσος είναι ικανότατος κυνηγός και τρέφεται, κυρίως, με ψάρια και πιο αραιά με κεφαλόποδα και μαλακόστρακα. Για να πιάσει τα θηράματα του όμως, κυνηγάει συνήθως σε κοπάδι. Η τεχνική του ονομάζεται εγκλωβισμός. Η τεχνική αυτή έχει δυο φάσεις. Στην πρώτη φάση εντοπίζουν το μικρότερο κοπάδι που θα επιτεθούν. Στην συνεχεία οι μισοί λούτσοι κλείνουν το δρόμο στα μικρότερα ψάρια και οι υπόλοιποι πραγματοποιούν γρήγορες και στοχευμένες επιθέσεις για να συλλέξουν την τροφή τους. Η αναπαραγωγή του είδους λαμβάνει χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Προηγούμενο άρθροΛυθρίνι
Επόμενο άρθροΜαγιάτικο