Κυνηγός

0
4935

Κυνηγός (mahi-mahi) ή το κοινό δελφίνι (Coryphaena hippurus) είναι ένα ψάρι που απαντάται σε υπεράκτια, εύκρατα, τροπικά και υποτροπικά ύδατα παγκοσμίως. Επίσης ευρέως ονομάζεται dorado και δελφίνι, είναι ένα από τα δύο μέλη της οικογένειας Coryphaenidae, το άλλο είναι το pompano δελφίνι. Αυτά τα ψάρια βρίσκονται συνήθως στα ύδατα γύρω από τον Κόλπο του Μεξικού, την Κόστα Ρίκα και τη Χαβάη και τους φθινοπωρινούς μήνες και στη χώρα μας.

Mahi Mahi Dolphinfish Dorado 0027 V

Οι κυνηγοί έχουν συμπιεσμένα σώματα και ένα ενιαίο μακρύ ραχιαίο πτερύγιο που εκτείνεται από το κεφάλι σχεδόν μέχρι την ουρά. Τα ώριμα αρσενικά έχουν μέτωπα που προεξέχουν πολύ πάνω από το σώμα. Τα θηλυκά έχουν στρογγυλεμένο κεφάλι. Τα πτερύγια της ράχης και τα πρωκτικά πτερύγια είναι απότομα. Διακρίνονται από τα εκθαμβωτικά χρώματα – χρυσό στα πλάγια και λαμπερό μπλε και πράσινο στα πλάγια και τα πίσω. Τα θωρακικά πτερύγια των mahi-mahi είναι ιριδίζοντα μπλε. Έξω από το νερό, τα ψάρια συχνά αλλάζουν χρώμα (δημιουργώντας το ισπανικό τους όνομα, dorado, “χρυσό”), περνώντας από πολλές αποχρώσεις πριν τελικά εξασθενίσει σε ένα σιγαλό κίτρινο-γκρι μετά το θάνατο.

Ο Linnaeus το 1758 ονόμασε το γένος koryphe, που προέρχεται από την ελληνική λέξη κορυφή. Τα συνώνυμα για τα είδη περιλαμβάνουν Coryphaena argyrurus, Coryphaena chrysurus και Coryphaena dolfyn.

Μπορεί να ζήσει μέχρι και πέντε χρόνια, αν και σπανίως υπερβαίνει τα τέσσερα. Τα θηλυκά είναι συνήθως μικρότερα από τα αρσενικά. Τα αλιεύματα είναι συνήθως 7 έως 13 κιλά και μήκος ένα μέτρο. Σπανίως υπερβαίνουν τα 15 kg. Οι Κυνηγοί είναι μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων ψαριών. Αναπαράγονται σε ζεστά ωκεάνια ρεύματα καθ ‘όλη τη διάρκεια του χρόνου και τα νεαρά ψάρια βρίσκονται συνήθως σε σχηματισμούς ζιζανίων Sargassum. Οι Κυνηγοί είναι σαρκοβόροι, τρέφονται με ψάρια, καβούρια, καλαμάρια, και άλλα. Είναι επίσης γνωστό ότι τρώνε ζωοπλαγκτόν.

Προηγούμενο άρθροΚουτσομούρα
Επόμενο άρθροΛαβράκι