Καλκάνι

0
2372

Το καλκάνι είναι ένα ευμέγεθες ψάρι, κοιλιακά πεπλατυσμένο, με μέγιστο μήκος τα 100 εκατοστά και πιο σύνηθες τα 50 εκατοστά. Μπορεί να φτάσει έως και τα 25 κιλά. .

kalkani

Το επιστημονικό του όνομα είναι Scophthalmus maximus και ανήκει στην οικογένεια των σκοφθαλμιδών (Scophthalmidae).
Το καλκάνι απαντάται στο Βορειοανατολικό Ατλαντικό ωκεανό, και στη Μεσόγειο θάλασσα και στη Μαύρη θάλασσα μπορεί να βρεθεί το υποείδος Psetta maxima maeotica. Υπάρχει σε αφθονία στο μεγαλύτερο μέρος της Βαλτικής θάλασσας. Συναντάται σε βάθη 20 – 70 μέτρα.
Το χρώμα του ποικίλλει, αλλά γενικά είναι είτε γκριζωπό είτε καφέ της άμμου, που το βοηθάει να καμουφλάρεται με εξαιρετικό τρόπο μέσα στη λάσπη. Η κοιλιά του είναι άσπρη. Το καλκάνι έχει πεπλατυσμένο, σχεδόν κυκλικό ή ρομβοειδές σώμα με στρογγυλεμένο ουραίο πτερύγιο και πλήθος από οστέινες προεξοχές σε όλο του το σώμα, ιδίως από την πλευρά που έχει τα μάτια. Είναι βενθικό είδος. Τρέφεται κατεξοχήν με ψάρια αλλά και με καρκινοειδή και δίθυρα μαλάκια.
Το καλκάνι αλιεύεται κυρίως στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, εξαιτίας της ευξείνειας προέλευσής του. Αλιεύεται κυρίως με τράτα βυθού, λιγότερο με παράκτια αλιευτικά εργαλεία και πολύ σπάνια πιάνεται με βιντζότρατα ή γρι-γρι.

Προηγούμενο άρθροΖαργάνα
Επόμενο άρθροΚαπόνι