Δράκαινα

0
8526

Η δράκαινα είναι ένα μεσαίου μεγέθους ψάρι με μέγιστο μήκος τα 53 εκατοστά και πιο σύνηθες τα 25 εκατοστά. Μπορεί να φτάσει έως και τα 1,9 κιλά. Το επιστημονικό της όνομα είναι Trachinus draco και ανήκει στην οικογένεια των τραχινιδών (Trachinidae).

drakainaΩστόσο, υπάρχουν και άλλα είδη δράκαινας στην Ελλάδα, όπως, το Τίσως πιο κοινό από αυτά, να είναι το T.. radiatus, το T. araneus και πιο σπάνια το Echiicthys vipera.
Η δράκαινα απαντάται στον Ανατολικό Ατλαντικό ωκεανό, από τη Νορβηγία έως το Μαρόκο, τη Μαδέρα και τα Κανάρια Νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας. Συναντάται σε βάθη 1 – 150 μέτρα, συνήθως 1 – 30 μέτρα.
Το χρώμα της είναι συνήθως κίτρινο σκούρο, με γκρίζο από την ράχη και κάτω και λίγο λευκό στην κοιλιά. Επίσης, διακρίνονται ορισμένοι σκουρόχρωμοι σχηματισμοί στο σώμα της. Ο χρωματισμός της μπορεί να τη βοηθήσει να κρυφτεί στην άμμο και να γίνει ένα με αυτή. Τα πρώτα αγκάθια του ραχιαίου πτερυγίου εκκρίνουν δηλητήριο και λειτουργούν σαν άμυνα έναντι των θηρευτών της. Για τον άνθρωπο το δηλητήριο δεν είναι θανατηφόρο, αλλά προκαλεί οίδημα ερεθισμό και πόνο. Επιπλέον έχει και δύο αγκάθια πάνω από τα βράγχια που δεν είναι τόσο εμφανή όσο το ραχιαίο και μπορούν αν προκαλέσουν τραυματισμό και αυτά.
Οι δράκαινες, ζουν κατά βάση σε βαθιά, αλλά και σε ρηχά νερά, και συνήθως είναι κρυμμένες κάτω από την άμμο. Το κεφάλι της είναι μικρό και το στόμα της έχει μικρά δόντια και παίρνει κλίση προς τα πάνω. Τρέφεται με μικρά ασπόνδυλα και ψάρια. Η αναπαραγωγή του είδους λαμβάνει χώρα κατά τους ανοιξιάτικους μήνες.

Προηγούμενο άρθροΓουρουνόψαρο
Επόμενο άρθροΖαργάνα