Γόπα

0
4185

Η γόπα είναι ένα μικρού μεγέθους σχετικά ψάρι με μέγιστο μήκος τα 40 εκατοστά και πιο σύνηθες τα 20 εκατοστά. Μπορεί να φτάσει έως και τα 455 γρ. Το επιστημονικό της όνομα είναι Boops boops και ανήκει στην οικογένεια των σπαριδών (Sparidae).

gopa

Η γόπα απαντάται στον Ανατολικό Ατλαντικό ωκεανό, από τη Νορβηγία έως την Αγκόλα, συμπεριλαμβανομένων των Κανάριων Νήσων και των Νήσων Σάο Τομέ-Πρίσνιπε, όπως και τη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα. Συναντάται σε βάθη 0 – 350, συνήθως 0 – 100 μέτρα.
Το χρώμα της είναι γκριζογάλαζο στη ράχη, λίγο πιο ανοικτό ασημί στα πλευρά και στην κοιλιά γυαλιστερό. Πίσω από τα μάτια αρχίζουν 4 κίτρινες γραμμές που καταλήγουν στην ουρά. Φέρει επίσης πλευρική γραμμή σκούρα καφέ. Το κεφάλι της γόπας έχει μήκος περίπου το 1/4 του συνολικού μήκους του ψαριού. Έχει μάτια σχετικά μεγάλα στο μισό ύψος του κεφαλιού. Το ρύγχος της στρογγυλεύει και στο στόμα της, που φέρει κλίση προς τα πάνω, έχει στην πάνω σιαγόνα κοπτήρες ενώ στην κάτω κυνόδοντες. Τρέφεται με φύκη, ζωοπλαγκτόν και ζωοβένθος. Η αναπαραγωγική περίοδος του είδους ξεκινά από το Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο.
Οι γόπες ψαρεύονται με δίχτυα της τράτας και με γρι-γρί καθώς και με τσαπαρί και καθετή.
Η νομοθεσία ορίζει σαν το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλίευσης του είδους τα 10 εκατοστά.

Προηγούμενο άρθροΓλώσσα
Επόμενο άρθροΓοφάρι