Γλώσσα

0
2619

Η γλώσσα είναι ένα κοιλιακά πεπλατυσμένο ψάρι με μέγιστο μήκος τα 70 εκατοστά και πιο σύνηθες τα 35 εκατοστά. Μπορεί να φτάσει έως και τα 3 κιλά. Το επιστημονικό της όνομα είναι Solea solea και ανήκει στην οικογένεια των γλωσσιδών (Soleidae).

Solea solea

Η γλώσσα απαντάται στον Ανατολικό Ατλαντικό ωκεανό, από τη Βόρεια θάλασσα έως τη Σενεγάλη, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου, της Μαύρης θάλασσας και της Θάλασσας του Μαρμαρά. Συναντάται σε βάθη 0 – 150 μέτρα, συνήθως 10 – 60 μέτρα.
Το χρώμα της είναι καφετί στο πάνω μέρος με ορισμένες σκουρόχρωμες κηλίδες, ενώ η κοιλιά είναι άσπρη. Το ψάρι αυτό γεννιέται με κατακόρυφο προσανατολισμό, όπως τα συνηθισμένα ψάρια. Σιγά – σιγά αρχίζει να αλλάζει προσανατολισμό και να ακουμπάει στον βυθό. Η πλευρά που ακουμπάει κάτω γίνεται πλακέ και άσπρη. Το μάτι που είναι από κάτω, σιγά – σιγά μετακινείται και έρχεται δίπλα σε αυτό που είχε μείνει από πάνω. Είναι βενθικό είδος. Τρέφεται με σκουλήκια, μαλάκια και μικρά καρκινοειδή. Η αναπαραγωγική περίοδος του είδους λαμβάνει χώρα από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο.
Είναι ιδιαίτερα νόστιμο ψάρι και αρκετά εύκολο να φαγωθεί γιατί δε μένουν άλλα κόκαλα αν απομακρύνει κανείς το κεντρικό κόκκαλο. (Υπάρχει και σχετική σατιρική παροιμία: Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει, εκτός αν είναι ψάρι).
Η νομοθεσία ορίζει σαν το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλίευσης του είδους τα 20 εκατοστά.

Προηγούμενο άρθροΓαύρος
Επόμενο άρθροΓόπα