Βλάχος

0
1912

Ο βλάχος είναι ένα ευμέγεθες ψάρι με μέγιστο μήκος τα 210 εκατοστά και πιο σύνηθες τα 80 εκατοστά. Μπορεί να φτάσει έως 100 κιλά. Το επιστημονικό του όνομα είναι Polyprion americanus και ανήκει στην οικογένεια των πολυπριωνιδών (Polyprionidae).

Polyprion americanus

Ο βλάχος απαντάται στον Ανατολικό και Δυτικό Ατλαντικό, στο Νοτιοδυτικό Ειρηνικό ωκεανό και φυσικά στη Μεσόγειο Θάλασσα. Συναντάται σε βάθη 40 – 600 μέτρα, συνήθως 100 – 200 μέτρα.

Το χρώμα του είναι καφέ ομοιόμορφο ή γκριζωπό με σκόρπιες βούλες κιτρινωπές που στα μικρότερης ηλικίας άτομα είναι πυκνότερες. Γενικά το σώμα του χαρακτηρίζεται χονδρό, με το κεφάλι να αποτελεί το 1/3 του μήκους του. Τα μάτια του είναι κοντά στη κορυφή του κεφαλιού και το στόμα του με το κάτω σαγόνι να προεξέχει. Τα χείλη του είναι παχιά και φέρει δόντια κοφτερά σε διπλή σειρά. Ο βλάχος είναι βενθικό ψάρι. Τα μικρότερα άτομα κινούνται κοπαδιαστά και φθάνουν μέχρι και την επιφάνεια. Ζει σε αμμώδεις και μεικτούς βυθούς. Τρέφεται με μεγάλα καρκινοειδή, κεφαλόποδα και βενθικά ψάρια. Η αναπαραγωγική περίοδος του είδους λαμβάνει χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι βλάχοι αλιεύονται κυρίως με τράτα, με χοντρό παραγάδι, ειδικά το καλοκαίρι, καθώς και με καθετές.

Η νομοθεσία ορίζει σαν το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλίευσης του είδους τα 45 εκατοστά.

Προηγούμενο άρθροΒακαλάος
Επόμενο άρθροΓαλέος