Αθερίνα

0
2142

Η Αθερίνα είναι ένα μικρό ψάρι με μήκος 9 – 20 εκατοστά. Το επιστημονικό της όνομα είναι Atherina boyeri και ανήκει στην οικογένεια των αθερινιδών (Atherinidae).
Atherina hepsetus Stefano Guerrieri 1

Το χρώμα της είναι γκριζοπράσινο, λίγο ασημί με μια μαύρη ταινία στα πλευρά που εκτείνεται από το κεφάλι μέχρι την ουρά. Το σώμα της στρογγυλεύει από το κεφάλι και μετά. Έχει μάτια σχετικά μεγάλα και ρύγχος στρογγυλό. Τα λέπια της είναι μικρά και στρογγυλά με μαύρα στίγματα. Τα θωρακικά πτερύγια είναι κοντά και πίσω από τα βράγχια, ενώ τα δύο ραχιαία πτερύγια βρίσκονται σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Είναι ψάρι του αφρού (αφρόψαρο), ζει και μετακινείται κοπαδιαστά ενώ η διατροφή του περιλαμβάνει κυρίως πλαγκτονικούς οργανισμούς. Κατά τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο πλησιάζει τις ακτές όπου και αποθέτει τ΄ αυγά του που μένουν κολλημένα σε πέτρες και σε φύκια.

Αθερίνες υπάρχουν άφθονες στα ελληνικά νερά, το κρέας τους είναι πολύ νόστιμο. Είναι συγγενικό είδος με την λεγόμενη Αtherina hespetus που φτάνει σε μήκος μέχρι και τα 15 εκατοστά ενώ το ρύγχος της είναι λίγο πιο μυτερό.

Οι μεγάλες αθερίνες ψαρεύονται με δίκτυα Τράτας και οι μικρές κυρίως με τον Αθερινολόγο ή Μπέντουλα για να χρησιμοποιηθούν και ως δολώματα.
Η αλιεία τους επιτρέπεται μόνο από επαγγελματίες αλιείς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία: http://www.hcg.gr/alieia/prohibitions/nets/nets.php

Προηγούμενο άρθροΕλάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη αλιευμάτων
Επόμενο άρθροΑσπροσαύριδο