Casting–Surf Casting–Heavy Casting. Ομοιότητες…αλλά και μεγάλες διαφορές!!!

2
4715

Η λέξη Casting στα αγγλικά προέρχεται από το ρήμα cast που σημαίνει ρίχνω, πετάω, αμολάω. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι οποιοδήποτε είδος ψαρέματος κι αν χρησιμοποιήσουμε θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε casting.

casting

 

Στην Ελλάδα casting είναι η τεχνική που χρησιμοποιείς καλάμι έως το πολύ 120gr action, μεσαίου μεγέθους μάνα και παράμαλλο, όχι πολύ απαιτητικό μηχανισμό μικρά σχετικά δολώματα, όπως σκουλήκια, πορφύρες, μύδια, πεταλίδες κ.α. και πας να περάσεις ένα πολύ όμορφο πρωινό ή μία τέλεια βραδιά. Απαραίτητη προϋπόθεση ο καιρός να είναι έως 3 το πολύ 4 μποφόρ.

16 Image1 surf fishing gear2

Το Surf-Casting είναι μία τεχνική που αναπτύχθηκε στους ωκεανούς. Η ιδέα ήταν πως το ψάρεμα θα γίνεται πίσω από το σκάσιμο του κύματος. Αυτό σημαίνει πως τα κύματα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 μέτρα για να κάνεις Surf-Casting και τα εργαλεία σου θα είναι σαφώς καλύτερα και πιο δυνατά. Αργότερα, χρησιμοποιήθηκε ο όρος αυτός στις μεσογειακές χώρες ακόμη κι όταν υπήρχε μπονάτσα.

Αυτό που ισχύει, όμως, παγκοσμίως,  είναι πως το ψάρεμα που κάνουμε ειδικά στη χώρα μας με μπονάτσα (=νηνεμία, μηδέν μποφόρ), λέγεται BeachLedgering. Προέρχεται από το ρήμα ledger που σημαίνει ψαρεύω με βαρίδι.

heavy casting

Η τεχνική του Heavy Casting είναι η πιο απαιτητική διότι χρειάζεται βαρύς εξοπλισμός, δυνατός και ζωντανό δόλωμα. Καλάμι έως 250gr casting weight (Casting weight (cw) είναι το ιδανικό βάρος που μπορείς να ρίξεις, πχ 80 – 120 gr. Για κάποιο λόγο οι περισσότερες εταιρίες (όχι όμως όλες) αναφέρουν λανθασμένα το action ως cw, κάτι που κατά συνέπεια έχει περάσει και σε μας), χοντρή και ανθεκτική μάνα, μηχανισμοί με μεγάλες δυνατότητες, ζωντανά δολώματα όπως σουπιά και ανάλογα την τσέπη, μπορείς να έχεις σκαφάκι να σου πηγαίνει το δόλωμα στα 250 μέτρα μέσα, να έχεις οξυγόνωση για να διατηρείς τα ζωντανά, στιβαρές βάσεις κ.α. Γενικά, σε αυτήν την τεχνική συνδυάζεις τα καλύτερα εργαλεία με κάθε καιρό αφού το heavy-casting γίνεται και σε μπονάτσα αλλά και σε πολλά μποφόρ.

 


 

Προηγούμενο άρθροCatch and Release … μία τεχνική για όλους!!!
Επόμενο άρθροΕπεξήγηση βασικών χαρακτηριστικών καλαμιού

2 ΣΧΟΛΙΑ