Ψάρεμα Συναγρίδας με Γύλο και τρόποι να μη βραχώσει.

1
11636

Το ψάρεμα της συναγρίδας από την ακτή, δεν είναι εύκολη υπόθεση και συχνά απαιτεί πολλές θυσίες, σε ότι αναφορά την επιλογή της θέσης και την εύρεση του ζωντανού δολώματος.

Δεν πρέπει λοιπόν, να αφήσουμε τίποτα στην τύχη ,και χρειάζεται μία ετοιμασία, γιατί μόνο έτσι μπορεί να μας προσφέρει κάποιες εγγυήσεις επιτυχίας.

Πολύ σημαντικό ρόλο στο ψάρεμα αυτό, είναι οι συνθήκες της θάλασσας ,που πρέπει να είναι ταραγμένη.
Γιατί σε αυτές τις συνθήκες, η συναγρίδα χάνει ένα μέρος ,από την κληρονομική της καχυποψία .

Το ψάρεμα αυτού του υπέροχου αρπακτικού, αποτελεί άλλωστε, ένα πολυπόθητο στόχο, για όλους τους ψαράδες του surf casting και του Rock fishing και δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα!

H μεγάλη διαφορά στο Surf casting και στο Rock fishing, είναι ότι με το τελευταίο, μπορούμε να πιάσουμε καλά ψάρια ,ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας!

Oσοι ψαρεύουν από την ακτή ,ξέρουν ότι σε δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες και σε ορισμένες παραλίες, μπορούμε να κάνουμε καλές ψαριές ψαρεύοντας την ημέρα.

54414075 1600683056743454 2993104271257370624 n

Όμως το εκ διαμέτρου αντίθετο συμβαίνει με το rock fishing ,που τα ψάρια ,κατά της διάρκεια της ημέρας δεν είναι καθόλου σπάνια, ιδίως μερικά είδη ,όπως οι συναγρίδες, έρχονται αποκλειστικά και μόνο με το φως!

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν μπορούμε να πάρουμε καλά ψάρια τη νύχτα, αλλά συχνά τα μουγκριά και σμέρνες, ενοχλούν το ψάρεμα μας και δύσκολα μπορούν να πλησιάζουν στα δολώματα και τα άλλα αξιόλογα είδη.

Αν λοιπόν ,κοντά στην παραλία που βρισκόσαστε, υπάρχουν κάποια απότομα βράχια, σίγουρα πρέπει να τα προτιμήσουμε σαφέστατα, έναντι της παραλίας!

Είναι γνωστό ότι αυτό το ψάρι, ζει σε μεγάλο βάθος ,το οποίο συχνά αντιστοιχεί στην ξηρά, σε κακοτράχαλα μέρη και απότομα βράχια, στα οποία δεν μπορούμε να φτάσουμε εύκολα .

Μόλις φτάσουμε στο κατάλληλο σημείο των βράχων , αρχίζουμε με ένα μικρό μαλάγρωμα, ρίχνοντας στο νερό μερικές μπάλες από λιωμένη σαρδέλα και άσπρο αλεύρι ανακατεμένα με μικρά κομμάτια σαρδέλας .

Η ενέργεια αυτή, εξυπηρετεί δύο σκοπούς:
α) Να προσελκύσουμε στην περιοχή μικρά ψαράκια, τα οποία αφού πιάσουμε, θα τα χρησιμοποιήσουμε για δόλωμα.

β) Να <<τραβήξουμε>> στην περιοχή κάποια συναγρίδα, μιας και η παρουσία μικρών ψαριών θα την προσελκύσει.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ:
Το καλάμι και ο μηχανισμός, πρέπει να είναι στο ύψος των περιστάσεων !
Θα χρειαστούμε λοιπόν, έναν μηχανισμό με καλή σχέση περιστροφής, γεμισμένο με εξαιρετική πετονιά, διαμέτρου 0.35mm έως 0.40mm .

Μαζί μας, θα έχουμε και ένα μικρό καλάμι bolognese, με το οποίο θα πιάσουμε τα μικρά ψάρια, που θα χρησιμοποιήσουμε για δόλωμα (υπάρχουν και άλλοι τρόποι, χωρίς bolognese καλάμι).

Τέλος θα χρειαστούμε ένα καλό γάντζο, ή μία φαρδιά και με πολύ μακρύ κοντάρι απόχη, για να σιγουρέψουμε το θήραμα μας.

Το παράμαλλο θα είναι αποκλειστικά fluorocarbon και επειδή οι συναγρίδες έχουν πολύ δυνατά δόντια, θα χρησιμοποιήσουμε αρκετά χοντρές πετονιές 0.50mm έως 0.60mm.

Στις εικόνες που ακολουθούν, βλέπετε την αρματωσιά (1) και την αρματωσιά (2)

sinagrida me gulo


Αυτές είναι οι πιο απλές αρματωσιές με αποσπώμενο μολύβι ,είτε δολώνουμε κομμάτια και φιλέτα ψαριών, είτε δολώνουμε ζωντανό.

Η μοναδική διαφορά, ανάμεσα σε δύο αρματωσιές αφορά την θέση του μολυβιού.

Αν δολώνουμε κομμάτι η φιλέτο ψαριού (εικόνα 1) ,θα βάλουμε πάνω στη μάνα μία χάντρα και μετά είναι στριφτάρι το οποίο θα στερεώσουμε το παράμαλλο 0.35 έως 0. 40 μετά θα βάλουμε άλλη μία χάντρα, με ένα ακόμα στριφτάρι, στο οποίο θα δέσουμε ένα κομμάτι πετονιάς 0.40 mm (2 m) όπου θα στερεώσουμε το μολύβι.

Για την χρήση ζωντανού δολώματος στην ίδια βασική αρματωσιά ,θα αλλάξουμε τη θέση του παράμαλλου με εκείνη του μολυβιού.
Δηλαδή στο στριφτάρι που στερεώσαμε (στην προηγούμενη περίπτωση) το παράμαλλο, τώρα θα δέσουμε την πετονιά (2 m) μέτρων που καταλήγει στο μολύβι .
Αυτό γίνετε έτσι ώστε να μην τραυματιστεί το δόλωμα στη διαδικασία του πετάγματος!

Στην κατασκευή του παράμαλλου, μπορούμε να επιλέξουμε ,να βάλουμε ένα ή δύο αγκίστρια.

Αν χρησιμοποιούμε κομμάτια σαρδέλας ή ολόκληρα θράψαλα, είναι ίσως καλύτερα, να βάλουμε δυο αγκίστρια ,αν όμως χρησιμοποιούμε ζωντανό και επειδή η συναγρίδα επιτίθεται στα θηράματα της σχεδόν πάντα από το κεφάλι, ένα αγκίστρι που θα καρφώσουμε στο στομάχι στο στόμα η στην πλάτη του δολώματος, είναι αρκετό, γιατί το ψαράκι μας θα κινείται πιο ελεύθερα .

Ένα εξαιρετικό αγκίστρι γι αυτήν την περίπτωση ,είναι το circle hook ,ένα αγκίστρι με ιδιαίτερο σχήμα και χαρακτηριστικά .

Eίναι πολύ αποτελεσματικό στο ψάρεμα με ζωντανό, καθώς έχει την εξαιρετική ιδιότητα ,να καρφώνεται μόνο του και απαιτεί μεγάλη ψυχραιμία.

Πρακτικά λοιπόν ,πρέπει να περιμένουμε να καρφωθεί το ψάρι από μόνο του, χωρίς να του δημιουργήσουμε ανώφελες και καταστρεπτικές πληγές.

55458164 1600645930080500 1558134712453562368 n

Καλό είναι για να αυξήσουμε τις πιθανότητες μας, να αλλάζουμε το ζωντανό δόλωμα συχνά, καθώς ένα ζωηρό ψαράκι ,είναι το καλύτερο χαρτί ,που μπορούμε να παίξουμε σε αυτό το δύσκολο παιχνίδι!

Επίσης για μολύβι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το Temolino, ένα μολύβι που δύσκολα μπλέκει τα βράχια, καθώς στέκεται όρθιο, αποτρέποντας τα σκαλώματα και ιδίως με δυνατά ρεύματα και κύματα.

Επίσης μια αποτελεσματική λύση για την αποτροπή σκαλωμάτων είναι τα μολύβια από γύψο
.Τα πλεονεκτήματα του μολυβιού από γύψο είναι ότι αυξάνετε το βάρος του καθώς απορροφά νερό και επίσης γίνεται αρκετά εύθραυστο και με ένα απότομα τράβηγμα – χτύπημα, ξεκολλά η θηλιά του μολυβιού και εύκολα μετά ανακτούμε την αρματωσιά μας, ακόμα και αν το μολύβι μπλέξει!!

Τα πέταμα του ζωντανού, πρέπει να γίνεται με απαλές κινήσεις, χωρίς τα τραντάγματα ,αλλιώς θα χάσουμε το δόλωμα ή θα το καταστρέψουμε.

Για να στείλουμε το ζωντανό μας σε μακρινή απόσταση από παραλία ,η καλύτερη λύση είναι το μπαλόνι (εικόνα 3) , που πρέπει όμως ο αέρας να είναι στεριανός, για να απομακρύνει την αρματωσιά μας.

Όμως με αυτό το είδος αρματωσιάς ,απευθυνόμαστε κυρίως σε λίτσες, γοφάρια ,μαγιάτικα και σε άλλα ψάρια του αφρού και των μεσόνερων.

Η συναγρίδα όμως ,είναι ψάρι βυθού ,οπότε καλό είναι ,να χρησιμοποιήσουμε τις αρματωσιές, τις οποίες βλέπετε στα σχήμα και τις οποίες σας προανέφερα.

Επίσης ένας άλλος αξιόλογος τρόπος, για να στείλουμε το ζωντανό μας εκεί που ακριβώς θέλουμε, είναι το teleferik (εικόνα 4).

Πάνω στην μάνα, τρέχει ένα ελεύθερο παράμαλλο (χωρίς φελλούς), που προσαρμόζεται στην μάνα με μια παραμάνα ασφαλείας (υπάρχουν και ποιο μοντέρ).

54525506 1600679730077120 2430379953942953984 o

Στην περίπτωση αυτή ,το ζωντανό δόλωμα, καθώς θα κινείτε στο νερό, θα τοποθετηθεί στο κατάλληλο βάθος, αλλά πρέπει να σας πω ,ότι κάποια στιγμή, η πετονιά και το αγκίστρι, κουράζουν το ψαράκι μας και το αναγκάζουν αργά η γρήγορα να κινηθεί προς τον βυθό .

Για να αποτρέψουμε το δυσάρεστο αυτό γεγονός, θα τοποθετήσουμε πάνω στην μάνα ένα στοπ από λάστιχο και ένα στριφτάρι, στο οποίο θα δέσουμε την πιο λεπτή πετονιά που θα συγκρατεί το μολύβι.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του παράμαλλου αυτού είναι ,ότι το δόλωμα δεν κουράζεται πολύ, όπως στο πέταγμα, και γι αυτό αποτελεί εξαιρετική λύση, με ευαίσθητα δολώματα όπως η ζαργάνα.

Όμως η υπέροχη αυτή τεχνική , δεν δουλεύει από την ομαλή παραλία, καθώς η κλίση είναι πολύ μικρή και δεν είναι σίγουρο, ότι το ψάρι μας θα κινηθεί, ως εκεί που θέλουμε .

Το teleferick είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό, σε ψηλά και απόκρημνα βράχια.

Βέβαια με την τεχνολογική εξέλιξη σήμερα, υπάρχουν και τα ηλεκτρικά σκαφάκια ,όπου στέλνουμε το ζωντανό μας σε όση απόσταση και σε όποιο ακριβώς σημείο εμείς θέλουμε, χωρίς κανένα κίνδυνο για το ζωντανό και εντελώς ξεκούραστα.

Τα ανωτέρω γραφώμενα, μπορούμε να πούμε ότι ήταν μία εισαγωγή ,καθώς η τεχνική του δυναμικού Rock fishing από τα βράχια, θα είναι ένα ξέχωρο και αναλυτικό άρθρο ,που σύντομα θα ανεβάσω ολοκληρωμένο και με όλες οι λεπτομέρειες!!!

Το βασικό θέμα μας σήμερα ,είναι το ψάρεμα με ζωντανό γύλο για συναγρίδες ,και η αποτροπή του ,να κρυφτεί στον βυθό.

Πολλοί από εσάς ,αναφέρθηκαν σε διάφορους τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να αποφύγουμε το δυσάρεστο φαινόμενο ο γύλος να μας τρυπώσει σε φύκια και έτσι να μη γίνεται διακριτός από τα αρπακτικά και ιδιαίτερα τη συναγρίδα για την οποία μιλάμε.

Ένας σωστός τρόπος, στον οποίο αναφέρθηκαν πολλοί φίλοι ,είναι να του κόψουμε τα πτερύγια και να τον τυφλώσουμε.

Αυτός παιδιά, δεν είναι όμως αθλητικός τρόπος, και δεν σας τον συνιστώ (βέβαια και το ψάρεμα με ζωντανό είναι αθλητικό θα μου πείτε !! ένα ψαράκι αγκιστρωμένο να περιμένει πότε θα γίνει θήραμα και ανίκανο να αντιδράσει!!) θα το συζητήσουμε είναι μεγάλο ζήτημα αυτό…….για εμένα ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΨΑΡΕΜΑ.

54405590 1600644100080683 3345141428882767872 o

Το καλύτερο από όλα, είναι να τοποθετήσουμε ένα φλοτεράκι, είτε πολύ κοντά στο αγκίστρι και μάλιστα με έντονους χρωματισμούς ,κόκκινους, κίτρινους και πορτοκαλί σε φωσφοριζέ ,ώστε από μόνο του, να προκαλεί την περιέργεια της συναγρίδας, είτε σε μεγάλη απόσταση από το αγκίστρι, για όσους θεωρούν ότι φοβίζει την συναγρίδα.

Επίσης στις εικόνες που ακολουθούν το κείμενο ,θα δείτε διάφορες αρματωσιές για συναγρίδες, αλλά και άλλα ψάρια του βυθού ,όπως λαβράκια, ροφούς , τσιπούρες ,σμέρνες μουγκριά , σαλάχια .

Επίσης θα δείτε και διάφορες αρματωσιές για μαγιάτικα , λίτσες , γοφάρια κλπ.
Επίσης και κάποια απαραίτητα αξεσουάρ.

Φυσικά εκτός από τομ γύλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα ζωντανά ψαράκια για την συναγρίδα όπως το μελανούρι, την καλογριά,την γόπα ,την μαρίδα και επίσης κέφαλους, σάλπες κλπ με κορυφαίο όλων, το πολύ ευαίσθητο όμως μπαρμπούνι!!!!

Προηγούμενο άρθροΑπό μικρός φαίνεται τι θα γίνει…
Επόμενο άρθροΕγγλέζικο ψάρεμα/match fishing vlog 1