Σμέρνα

0
8998

Η σμέρνα είναι ένα ψάρι της κλάσης των Οστεϊχθύων. Το επιστημονικό της όνομα είναι Muraena helena και ανήκει στην οικογένεια των μυραινιδών (Muraenidae). Μοιάζει πολύ με φίδι ή/και χέλι, γι’ αυτό και ανήκει στα εγχελυόμορφα. Το μήκος της μπορεί να φτάσει τα 150 εκατοστά, αλλά πιο σύνηθες είναι τα 80 εκατοστά.

Muraena helena

Η σμέρνα απαντάται στον Ανατολικό Ατλαντικό ωκεανό, από τα Νότια των Βρετανικών νήσων έως τη Σενεγάλη, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου. Συναντάται σε βάθη 1 – 801 μέτρα, συνήθως 100 – 300 μέτρα.

Το χρώμα του σώματός της είναι καφέ με κηλίδες κίτρινου χρώματος. Έχει σχετικά μικρό κεφάλι, με τεράστιο όμως στόμα. Από το δέρμα της εκκρίνει μία βλέννα , με αποτέλεσμα να είναι δυσδιάκριτα τα μικρά λέπια της. Δεν έχει ζυγά πτερύγια, όπως όλα τα εγχελυόμορφα (μουγγρί, χέλι). Κινείται με κινήσεις όπως του φιδιού. Η αναπαραγωγική περίοδος του είδους λαμβάνει χώρα μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου.

Στο στόμα της έχει πολύ ισχυρά δόντια. Δαγκώνει μόνο όταν βρίσκεται σε κίνδυνο. Σπάνια επιτίθεται στους εχθρούς της. Το δάγκωμά της είναι επικίνδυνο, ακόμα και για τον άνθρωπο. Ζει κοντά σε ακτές, μέσα σε κοιλότητες βράχων και τρέφεται με ψάρια, καβούρια και καλαμάρια. Το κρέας της είναι βρώσιμο. Υπάρχουν δεδομένα που μας δείχνουν ότι μπορεί να είναι πιθανός θηρευτής του ξενικού λεονταρόψαρου (Pterois miles)

Προηγούμενο άρθροΣκορπιός
Επόμενο άρθροΣπάρος