Σηκιός

0
8398

Ο σηκιός ή παντελής ή οσκιός είναι ένα μεσαίου μεγέθους ψάρι με μέγιστο μήκος τα 70 εκατοστά και πιο σύνηθες τα 28 εκατοστά. Το επιστημονικό του όνομα είναι Sciaena umbra και ανήκει στην οικογένεια των σκιαινιδών (Sciaenidae). Λανθασμένα αναφέρεται σαν μυλοκόπι, αφού αυτό πρόκειται για στενό συγγενή του, με αρκετές ομοιότητες αλλά με πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις και με μεγάλη σπανιότητα.

sikios psari 2

σηκιός απαντάται στον Ανατολικό Ατλαντικό ωκεανό, από το Νότιο Βισκαϊκό κόλπο έως τη Μαυριτανία, περιστασιακά προς τη Νότια Σενεγάλη και φυσικά, στη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα. Συναντάται σε βάθη 1 – 200 μέτρα.

Το χρώμα του είναι βαθύ ασημόχρυσο και σκουραίνει προς το κεφάλι. Τα κοιλιακά και το εδρικό πτερύγιο είναι μαύρα ενώ η πρώτη άκανθα αυτών έχει άσπρο χρώμα. Τα υπόλοιπα πτερύγια είναι γκριζοκίτρινα με ένα μαύρο τελείωμα. Τρέφεται με μικρά ψάρια και καρκινοειδή. Η αναπαραγωγική περίοδος του είδους είναι από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο.

Θα μπορούσε κάποιος να το κατατάξει στα ψάρια των βράχων αφού εκεί συνήθως θα το συναντήσουμε. Μεταναστεύει κι αυτό όπως και τα περισσότερα ψάρια για λόγους που είναι δύσκολο να γνωρίζουμε, αλλά μάλλον ξέρει τι κάνει αφού είναι από τα είδη της ρηχής υποθαλάσσιας ζώνης που έχει καταφέρει να επιβιώσει ικανοποιητικά μέχρι και τη σημερινή δύσκολη εποχή της υπεραλίευσης. Σύμφωνα με τη λίστα του IUCN ο Μεσογειακός πληθυσμός του είδους είναι Τρωτός.

Η κοινή του ονομασία είναι πιθανό να προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη «σκαιός» αλλά όχι με την ευρύτερη έννοια του «σκοτεινός», αλλά εκείνου που αρέσκεται να συχνάζει στα σκαιώδη μέρη (σκοτεινά – υποφωτισμένα).
Όντως τις συννεφιασμένες ημέρες είναι πιθανότερη η κυκλοφορία και κατ επέκταση ο εντοπισμός των ψαριών αυτών έξω από τη φωλιά τους και βέβαια αρέσκεται να κυκλοφορεί περισσότερο τις νυκτερινές ώρες για την εξεύρεση της τροφής του.

Προηγούμενο άρθροΣφυρίδα
Επόμενο άρθροΣκουμπρί