Ιχθύες

Σηκιός

Sciaena umbra ο κοινός μας σηκιός ή παντελής, ή οσκιός. Λανθασμένα αναφέρεται σαν μυλοκόπι, αφού αυτό πρόκειται για στενό συγγενή του, με αρκετές ομοιότητες αλλά με πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις και με μεγάλη σπανιότητα .

Η κοινή του ονομασία είναι πιθανό να προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη «σκαιός» αλλά όχι με την ευρύτερη έννοια του «σκοτεινός», αλλά εκείνου που αρέσκεται να συχνάζει στα σκαιώδη μέρη (σκοτεινά – υποφωτισμένα).

Όντως τις συννεφιασμένες ημέρες είναι πιθανότερη η κυκλοφορία και κατ επέκταση ο εντοπισμός των ψαριών αυτών έξω από τη φωλιά τους και βέβαια αρέσκεται να κυκλοφορεί περισσότερο τις νυκτερινές ώρες για την εξεύρεση της τροφής του.

Θα μπορούσε κάποιος να το κατατάξει στα ψάρια των βράχων αφού εκεί συνήθως θα το συναντήσουμε. Μεταναστεύει κι αυτό όπως και τα περισσότερα ψάρια για λόγους που είναι δύσκολο να γνωρίζουμε, αλλά μάλλον ξέρει τι κάνει αφού είναι από τα είδη της ρηχής υποθαλάσσιας ζώνης που έχει καταφέρει να επιβιώσει ικανοποιητικά μέχρι και τη σημερινή δύσκολη εποχή της υπεραλίευσης.

0 Σχόλια
Κοινοποίηση

HellasFishing

Απάντηση στο σχόλιό σας