Ο κέφαλος είναι ένα ευμέγεθες ψάρι με μέγιστο μήκος τα 100 εκατοστά και πιο σύνηθες τα 50 εκατοστά. Έχει πολλές κοινές ονομασίες ανάλογα την περιοχή της Ελλάδας, με τις πιο γνωστές να είναι η «στειράδια» για τα αρσενικά άτομα του είδους και για τα θηλυκά «μπάφες» από τις οποίες προέρχεται και το αυγοτάραχο
Το επιστημονικό του όνομα είναι Mugil cephalus και ανήκει στην οικογένεια των μουγιλιδών (Mugilidae).
Ο κέφαλος είναι ένα κοσμοπολίτικο ψάρι που απαντάται σε όλα τα παράκτια ύδατα των τροπικών, υποτροπικών και εύκρατων ζωνών όλων των θαλασσών. Συναντάται σε βάθη 0 – 120, συνήθως 0 – 10 μέτρα.
Το χρώμα του είναι λαδοπράσινο στη ράχη, στις πλευρές ασημί που σταδιακά γίνεται λευκό στην κοιλιά. Υπάρχουν ορισμένες παράλληλες γραμμές που κάποιες φορές είναι ευδιάκριτες. Ο κέφαλος είναι πιο ενεργός κατά τη διάρκεια της μέρας, αν και αυτό δεν είναι κανόνας. Τρέφεται, κυρίως, με άλγη και μικροοργανισμούς από το υπόστρωμα, αλλά και με οργανικά σωματίδια στη στήλη του νερού. Η αναπαραγωγή του κέφαλου λαμβάνει χώρα κατά τους μήνες Ιούλιο μέχρι Οκτώβριο.
Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν άφθονοι και κυρίως στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού και του Μεσολογγίου. Η αλιεία αυτών των ψαριών γίνεται με δίκτυα και καλαμωτές καθώς και από στεριά με καθετή, με κιούρτους και με πεζόβολο. Το κρέας τους, ειδικά τον χειμώνα, είναι παχύ και αρκετά νόστιμο.
Η νομοθεσία ορίζει σαν το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλίευσης του είδους τα 16 εκατοστά.