Στο κείμενο αυτό θα περιγράψω – παρουσιάσω την τεχνική του spinning με όσο το δυνατόν πιο απλούς όρους για να γίνει αντιληπτή από ανθρώπους που δεν έχουν επαφή με το ψάρεμα. Σκοπός είναι να καταλάβουν την φιλοσοφία και την λογική του spinning για αρχή και να τους κεντρίσω το ενδιαφέρον να ξεκινήσουν το ψάρεμα με την τεχνική αυτή που μπορεί να τους προσφέρει τεράστιες συγκινήσεις!
Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσω μια σχετικά νέα τεχνική ψαρέματος που έχει τις ρίζες της στην Ιαπωνία και τα τελευταία 5-10 χρόνια έχει αρχίσει να διαδίδεται και στην Ευρώπη.
Η τεχνική αυτή με έχει συνεπάρει και εμένα κάνοντας με να σταματήσω να ασχολούμαι με όλες τις άλλες τεχνικές ψαρέματος που έκανα παλαιότερα. Επιπλέον η τεχνική αυτή μου έχει χαρίσει και τα πιο αξιόλογα θηράματά μου σε όλη την ψαρευτική μου πορεία.
Ποιά είναι αυτή η τεχνική ψαρέματος; Ονομάζεται SPINNING και είναι άκρως κολλητική και υπεύθυνη για να σε αναγκάσει να περάσεις πολλές ώρες στη θάλασσα!
Στο κείμενο αυτό θα παρουσιάσω την τεχνική του spinning όσο πιο απλά μπορώ ώστε να γίνει κατανοητή από ανθρώπους που δεν έχουν καμία επαφή με το ψάρεμα. Δεν θα χρησιμοποιήσω τεχνικούς όρους και θα εξηγηθούν τα πάντα από μια πιο απλοϊκή σκοπιά που για κάποιους που γνωρίζουν μερικά πράγματα ίσως να φανεί ανούσιο.
Σε πολλούς αν πεις τι ξέρεις για το ψάρεμα θα απαντήσουν οτι είναι αυτό που στήνεις εκεί τα καλάμια και περιμένεις με τις ώρες πότε και άν θα τσιμπήσει κανένα ψάρι. Ξεχάστε οτι ξέρατε, το spinning δεν έχει καμία σχέση με αυτό το είδος ψαρέματος! Καταρχήν δεν χρειάζεται να κουβαλάς ένα τροχόσπιτο για να χωρέσεις όλα τα σύνεργα και δε χρειάζεται να τα ετοιμάζεις μισή ώρα και να στήνεις ένα σωρό καλάμια. Δεν χρειάζεται ούτε καν προετοιμασία από το σπίτι ούτε να βρεις από την προηγούμενη μέρα δολώματα και να τα διατηρήσεις ζωντανά και φρέσκα μέχρι την επομένη που θα πας για ψάρεμα! Δεν χρειάζεται τίποτα από όλα αυτά, βρήκες λίγο χρόνο ανάμεσα στην πνιγμένη καθημερινότητά σου; παίρνεις ένα καλάμι ,2-3 τεχνητά ψαράκια, την απόχη σου και βούρ στη θάλασσα! Τόσο απλά χωρίς καμία προετοιμασία χωρίς να έχεις μελετήσει καιρούς, αέρηδες, φεγγάρια, εποχές…
Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτού του ψαρέματος είναι οτι δεν θα πιάνεις συχνά ψάρια! Μπορεί να περάσουν και μήνες ολόκληροι ακόμα και χρόνος μέχρι την πρώτη σου ψαρευτική επιτυχία, όταν όμως έρθει αυτή η επιτυχία, θα είναι αντάξια του χρόνου που σπατάλησες και θα σε αποζημιώσει για την υπομονή που έκανες και για τις ώρες που πέρασες δίπλα στη θάλασσα. Ψάρια δεν θα βγάζεις συχνά και ούτε πολλά με αυτή την τεχνική, αλλά όταν βγάζεις θα είναι καλά!
Αυτή η τεχνική χρειάζεται 2 λέξεις, ΥΠΟΜΟΝΗ και ΕΠΙΜΟΝΗ. Όποιος τα είχε αυτά τα χαρακτηριστικά και ασχολήθηκε ,η θάλασσα τον αντάμειψε με θηράματα που ούτε καν φανταζόταν πιο πριν. Αρκεί να την σεβαστείς τη θάλασσα, όχι μόνο για τα ψάρια που θα σου προσφέρει αλλά και για τις ώρες αγαλλίασης και ηρεμίας που περνάς δίπλα της.
Για κάποιους μπορεί να ακούγονται ρομαντικές αυτές οι κουβέντες αλλά η επαφή με τη θάλασσα είναι ένα πολύ καλό αγχολυτικό για την καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι μας και ένα πολύ ωραίο διάλλειμα να αφήσουμε πίσω όλα τα προβλήματα και τις έννοιες που κουβαλάει ο καθένας μας και να αδειάσει για λίγο το μυαλό του γεμίζοντας τις μπαταρίες του με αλμύρα! Κάθε φορά που γυρίζεις από ψάρεμα νιώθεις σαν να γύρισες από διακοπές. Αν έχεις πιάσει και ψάρι τότε έχεις ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό σου που αργεί να ξεθωριάσει!
Τι είναι το spinning λοιπόν ;
Είναι ένα είδος συρτής αλλά από την ακτή, δηλ πετάς το δόλωμα και το μαζεύεις αμέσως ώστε να βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση. Και ξανά το ίδιο και ξανά και ξανά. Το δόλωμα είναι κάποιο ψεύτικο ψαράκι, το τεχνητό όπως λέγεται. Σκοπός μας είναι να δώσουμε «ζωή» στο ψαράκι ώστε να φαίνεται σαν να κολυμπάει και να ξεγελάσει τα ψάρια ώστε να ορμήσουν να το φάνε και να πιαστούν στις σαλαγκιές που έχει επάνω του το τεχνητό.
Τεχνητά
Τα τεχνητά είναι φτιαγμένα από πλαστικό και πιο σπάνια από ξύλο και με την βοήθεια μιας γλώσσας στο σημείο του στόματος , όταν τα τραβάμε μέσα στο νερό, αποκτούν πλεύση και φαίνεται σαν να κολυμπάνε. Σκοπός μας είναι να τα κάνουμε να δείχνουν είτε σαν κάποιο μικρό ψάρι που έχασε το κοπάδι του και περιπλανιέται μόνο του, άρα είναι και εύκολο θύμα για τους κυνηγούς του , είτε να φαίνεται σαν κάποιο τραυματισμένο ψαράκι που πάλι είναι εύκολη λεία για τα μεγαλύτερα ψάρια.
Σκοπός του spinning λοιπόν είναι να προκαλέσουμε τα ψάρια κυνηγούς να κάνουν αυτό που τους επιβάλει το ένστικτό της φύσης τους, να επιτεθούν για να τραφούν. Άρα στοχεύουμε στα ψάρια θηρευτές της θάλασσας και όχι αυτά που τρέφονται με σκουλήκια ,χόρτα-φύκια ή οτιδήποτε άλλο.
Τέτοια ψάρια είναι το λαβράκι, ο λούτσος , η παλαμίδα, το γοφάρι και άλλα τα οποία τρέφονται κυρίως με μικρότερα ψάρια. Αυτή η κατηγορία ψαριών επειδή είναι φτιαγμένα για να κυνηγούν μπορούν να πιάνουν μεγάλες ταχύτητες μέσα στη θάλασσα κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης και είναι ιδιαίτερα μαχητικά και δυνατά ψάρια χαρίζοντας μας πολύ αξιόλογες μάχες όταν πιαστούν στις σαλαγκιές του τεχνητού μας. Αυτό είναι κάτι το πολύ συναρπαστικό που αναζητάει κάθε ψαράς από αυτή την τεχνική. Αυτό είναι κατά βάθος η ουσία του spinning, η μάχη με ένα δυνατό αντίπαλο που δεν βγάζει πάντα εμάς νικητή αλλά και το ψάρι. Μια μάχη που για εμάς το έπαθλο είναι ένα φρέσκο ψάρι για να το απολαύσουμε με την οικογένεια μας ή μια παρέα φίλων και λίγο κρασάκι και για το ψάρι το έπαθλο είναι η ίδια του η ζωή!
Ένα άλλο χαρακτηριστικό του spinning είναι οτι είσαι συνεχώς σε κίνηση δεν κάθεσαι κάπου δεν περιμένεις, αυτή είναι και μια βασική διαφορά σε σχέση με τα άλλα είδη ψαρέματος: δεν περιμένουμε να βρουν τα ψάρια εμάς (το δόλωμα μας) αλλά εμείς ψάχνουμε να βρούμε τα ψάρια! Γιαυτό το λόγο δεν έχει νόημα να πάμε σε ένα σημείο και να καθόμαστε εκεί για 1-2 ώρες να δοκιμάζουμε στο ίδιο σημείο. Πάμε δοκιμάζουμε φεύγουμε πάμε παραπέρα και πάει λέγοντας μέχρι να βρούμε που είναι τα ψάρια. Αναλόγως τις ώρες της ημέρας τα ψάρια μετακινούνται είτε σε άλλα σημεία της ακτογραμμής είτε σε διαφορετικά βάθη. Είτε και αναλόγως την εποχή. Έτσι λοιπόν ψάχνοντας τα ψάρια προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε τις συνήθειες τους ώστε να κάνουμε τον εντοπισμό τους πιο εύκολο. Μπορεί να χρειαστεί να οργώσουμε μια ολόκληρη παραλία ψάχνοντας, ρίχνοντας και μαζεύοντας το τεχνητό μας ξανά και ξανά.
Αυτό μπορεί να ακούγεται κουραστικό, όμως αν το ζήσεις, καταλαβαίνεις ότι είναι άκρως ενδιαφέρον και συναρπαστικό γιατί συνεχώς βλέπεις νέες εικόνες, δοκιμάζεις σε άλλα νερά (που μπορεί να κρύβουν την έκπληξη), σε κάθε βολή έχεις τις ίδιες πιθανότητες και τις ίδιες προσδοκίες να «χτυπήσει» κάποιο ψάρι, να νιώσεις το στιγμιαίο μάγκωμα του τεχνητού, σαν να σκάλωσε κάπου, και δευτερόλεπτα μετά να αρχίσει το ψάρι να δίνει τη μάχη του, και εσύ από την άλλη πλευρά να προσπαθείς να κοντράρεις το ψάρι τόσο – όσο για να το κουράσεις μόνο και όχι να το βγάλεις έξω αμέσως γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να στα κόψει όλα και να φύγει λόγω των λεπτών εργαλείων που χρησιμοποιούμε στο spinning! Πάντα υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να πάει να τριφτεί κάπου το ψάρι με την πετονιά στο στόμα ή να μπλεχτεί σε κάποιο σκοινί μιας βάρκας και να κοπεί η πετονιά και να σε χαιρετήσει κλείνοντάς σου το μάτι και μένοντας εσύ με το καλάμι σου απορημένος για το πως μπόρεσε ένα ψάρι να σε κοροϊδέψει έτσι και να κερδίσει την ζωή του! Και υπάρχει και το άλλο σενάριο όπου η μάχη θα βγάλει εσένα νικητή και θα κάθεσαι μετά και τα κοιτάς το ψάρι τρόπαιο για τα μέχρι τότε δεδομένα σου και να καμαρώνεις για τον εαυτό σου αλλά μέσα σου θα έχεις χορτάσει από τη μάχη με έναν δυνατό αντίπαλο και αυτό είναι που σε γεμίζει περισσότερο ακόμα και από το θήραμα το ίδιο! Η αδρεναλίνη εκείνων των δευτερολέπτων και η αγωνία για το ποιος θα κερδίσει είναι το ζουμί που αποζητάνε όλοι οι spinners από αυτή την τεχνική ψαρέματος!
Αν έπρεπε να χαρακτηρίσω το spinning με μια λέξη θα έλεγα οτι το spinning είναι ΜΑΓΕΙΑ!
Σε επόμενα άρθρα θα περιγράψω πιο αναλυτικά τον εξοπλισμό που χρειαζόμαστε , σε ποια μέρη πρέπει να πάμε να αναζητήσουμε τα ψάρια, ποιες ώρες τις ημέρας και ένα σωρό άλλους παράγοντες που θα μας οδηγήσουν στην επιτυχία!